Sfincione siciliano

Recepty, Pizzy

Suroviny

300 g vody
3 lžičky cukru
2 lžičky soli
30 g olivového oleje
500 g hladké mouky
10 g čerstvého droždí
Náplň:
2-3 lžíce oleje
2 střední cibule
400 g loupaných rajčat
stroužek česneku
sůl
mletý pepř
cukr
Na posypání:
oregáno
3 pikantní klobásy
zelené olivy
200-300 g mozzarelly

Postup přípravy receptu

  1. Ve vodě rozmícháme cukr, droždí, několik lžic z odvážené mouky a necháme 20 minut odpočinout. Přidáme zbytek surovin, vymísíme měkké těsto, které v míse zakryjeme a necháme 1-1,5 hodiny kynout.

  2. Než vykyne, na oleji lehce osmahneme jemně nakrájenou cibuli, zalijeme ji rajčaty a nezakryté necháme asi 15-20 minut vařit. Ochutnáme, přidáme sůl, pepř a je-li třeba, i trochu cukru, vmícháme rozetřený česnek a salsu odstavíme, aby vychladla.

  3. Sfincione /sfinčione/ může mít tvar kulatý nebo velikost plechu, určitě ale musí mít vysokou vrstvu těsta. Ta naše byla téměř přes celý plech, obdélník asi 25-35 cm – těsto roztahujeme ve vodě namočenými prsty.

  4. Na těsto poklademe kolečka klobásy a olivy, přetřeme salsou, posypeme oregánem a necháme znovu asi 45 minut kynout. Vykynuté pak dáme péct do dobře vyhřáté trouby (180-190°C/25-35 min). V druhé půlce pečení plech povytáhneme a sfincione posypeme mozzarellou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!