Sfincione siciliano
Recepty, PizzySuroviny
- 300 g vody
- 3 lžičky cukru
- 2 lžičky soli
- 30 g olivového oleje
- 500 g hladké mouky
- 10 g čerstvého droždí
- Náplň:
- 2-3 lžíce oleje
- 2 střední cibule
- 400 g loupaných rajčat
- stroužek česneku
- sůl
- mletý pepř
- cukr
- Na posypání:
- oregáno
- 3 pikantní klobásy
- zelené olivy
- 200-300 g mozzarelly
Postup Sfincione siciliano
Postup přípravy receptu
-
Ve vodě rozmícháme cukr, droždí, několik lžic z odvážené mouky a necháme 20 minut odpočinout. Přidáme zbytek surovin, vymísíme měkké těsto, které v míse zakryjeme a necháme 1-1,5 hodiny kynout.
Než vykyne, na oleji lehce osmahneme jemně nakrájenou cibuli, zalijeme ji rajčaty a nezakryté necháme asi 15-20 minut vařit. Ochutnáme, přidáme sůl, pepř a je-li třeba, i trochu cukru, vmícháme rozetřený česnek a salsu odstavíme, aby vychladla.
Sfincione /sfinčione/ může mít tvar kulatý nebo velikost plechu, určitě ale musí mít vysokou vrstvu těsta. Ta naše byla téměř přes celý plech, obdélník asi 25-35 cm – těsto roztahujeme ve vodě namočenými prsty.
Na těsto poklademe kolečka klobásy a olivy, přetřeme salsou, posypeme oregánem a necháme znovu asi 45 minut kynout. Vykynuté pak dáme péct do dobře vyhřáté trouby (180-190°C/25-35 min). V druhé půlce pečení plech povytáhneme a sfincione posypeme mozzarellou.