Sele-knedlo-zelo
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 1 kg vepřové plece ze selete (vč. kůže)
- 1 sáček kořenící směsi Vepřová pečeně (Avokádo)
- olej
- sůl
- kmín
- sádlo
- 1 sáček kysaného zelí
- 1 brambora
- 2 cibule
- 1 jablko
Postup Sele-knedlo-zelo
Postup přípravy receptu
-
Plec ze selete potřeme směsí kořenící směsi, kterou si rozmícháme s troškou oleje. Necháme chvilku odležet cca 3 hodiny. Po naložení masa plec smotáme a převážeme, tak aby nám vznikl úhledný válec. Potřeme maso i z vnější strany a prudce po celém obvodě opečeme na pánvi do zlaté barvy.
Následně přendáme do pekáče a přikryté a podlité troškou vody pečeme společně s nahrubo nakrájenou cibulí. Lehce podlijeme vodou a pekáč přiklopíme víkem. Při střední teplotě pečeme přikryté cca 1,5 hodiny – dokud není maso krásně měkké a to včetně kůže.
Maso zbavíme po upečení ovázání nití a naporcujeme na cca 1–1,5 cm silné plátky.
Zelí si připravíme tak, že do hrnce si dáme dvě polévkové lžíce sádla, na kterém opečeme na jemno nakrájenou cibuli, ke které po opečení přidáme překrájené kysané zelí. Lehce orestujeme a přidáme za účelem zahuštění na jemno nastrouhané jablko a syrovou bramboru. Necháme provařit do měkka a po uvaření a zahuštění pomocí strouhaného jablka a brambory dochutíme solí, cukrem a kmínem. Zcela vynecháme zahuštění moukou – jablko a brambora zcela splní svůj zahušťovací účel. Podáváme s knedlíkem a necháme si chutnat.