Salcburské noky s meruňkami
Recepty, MoučníkySuroviny
- 3 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce cukru pískového
- 1 lžíce hladké mouky
- špetka soli
- pár kapek citronové šťávy
- lžička másla a cukr na vymazání misky
- meruňkový kompot
- 1 lžička maizeny nebo pudinkového prášku
- 1 lžička cukru
- 1 lžička másla
Postup Salcburské noky s meruňkami
Postup přípravy receptu
-
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Bílky se špetkou soli a pár kapkami citronu vyšleháme do tuhého sněhu, žloutky s oběma cukry utřeme do pěny.
Do žloutkové pěny opatrně vmícháme tuhý sníh a lžíci mouky a navršíme do zapékací misky, vymazané máslem a vysypané cukrem.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 °C asi 15 minut - dozlatova.
Mezitím vyndáme pár meruněk z kompotu, necháme je okapat a z kompotové šťávy, maizeny, lžičky cukru a lžičky másla svaříme omáčku.
Dezert podáváme horký, obložený meruňkami a přelitý meruňkovou omáčkou.