Šachy koláč (Battenberg Cake)
Recepty, MoučníkySuroviny
- 150 g změklého másla
- 150 g moučkového cukru (lze méně, koláč je dost sladký)
- 3 vejce ušlehaná
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 150 g hladké mouky
- 1 balíček prášku do pečiva
- špetka soli
- 2 lžíce mléka
- kakao
- marmeláda (nejlépe meruňková)
- marcipán
Postup Šachy koláč (Battenberg Cake)
Postup přípravy receptu
-
Předehřejte troubu na 180°C. Vymažte a vysypte dvě obdélníkové formy na pečení. Nemáte-li dvě formy, udělejte těsto z dvojité dávky a použijte pekáč s vyšším okrajem, který rozdělíte na podlouhlé poloviny pomocí alobalu, z něhož do pekáče vytvoříte “zarážku” jako hranaté písmeno “Z” (viz fotky).
Ušlehejte máslo, cukr, vejce, vanilkový extract, mouku prosátou s kypřícím práškem a špetkou soli a mléko dokud není těsto hladké (bude dost hutné, ne jako lité těsto). Rozdělte na dvě části a do jedné vmíchejte kakao a obarvěte těsto na hnědo.
Naneste těsta do formy, zarovnejte povrch, a pečte 25–30 minut. Nechte 5 minut zchladnout, pak vyjměte z formy a nechte úplně vychladnout.
Po vychladnutí seřízněte vršky obou kourpusů do rovna, položte oba upečené korpusy na sebe a ořízněte ostatní strany tak, aby byly korpusy stejně velké. Poté přeřízněte korpusy (stále na sobě) podélně na půlky (viz fotky).
Vyválejte marcipán tak, aby se do něj daly korpusy zabalit. Potřete korpusy po všech stranách marmeládou a narovnejte na sebe tak, že vespod bude jeden světlý a jeden tmavý korpus, a na tmavém bude světlý a naopak. Tím vytvoříte šachovnici.
Obalte koláč marcipánem (bude ho držet pohromadě) a dejte do lednice ztuhnout. Pak krájejte pilkovým nožem na plátky.