Rustikální bagety od Čistinky
Recepty, Domácí pekárnaSuroviny
- 400 ml vody
- 550 g hladké mouky
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 1 polévková lžíce sušeného droždí
- 1 kávová lžička soli
Postup Rustikální bagety od Čistinky
Postup přípravy receptu
-
Večer před pečením do pekárny nalijeme odměřenou vodu a vsypeme odvážené množství mouky. Necháme na program kynuté těsto propracovat, ale po uplynutí části programu s hnětením pekárnu vypneme a nenecháváme kynout!! Těsto vyklopíme do misky, lepí se a táhne, ale stěrkou to docela dobře jde.
I s miskou v sáčku necháme cca hodinku v lednici odpočinout. Pak rukou trochu propracujeme, jakoby natahujeme, asi 3x různě přeložíme přes sebe, to všechno v misce, POZOR, těsto silně připomíná žvýkačku!! Zalijeme lžící olivového oleje a lehce znova zapracujeme. Šoupneme zase do sáčku a dáme těstu dobru noc.
Druhý den ráno: uležené těsto vyklopíme do nádoby od pekárny, přisypeme sůl a sušené droždí. Zapneme program kynuté těsto a zase necháme projet jen hnětací část programu. Pak můžeme vyklopit do misky a přikryté nechat kynout v pokojové teplotě cca 1,5 hodiny, nebo jako já jsem nechala kynout v pekárně, ale bez zapnutého jakéhokoliv programu.
Po vykynutí na asi dvojnásobný objem těsto vyklopíme na dost výrazně pomoučněnou desku, lepí se, je řídké, ale to je OK. Pomoučíme i po povrchu, rozdělíme na tři zhruba stejné díly.
Trošku poválíme, je opravdu řídké, takže tvarovat se nechce nechat. Uložíme do papírových záložek na připraveném plechu (viz foto), necháme v teple asi hodinu kynout. Pak uložíme do trouby rozehřáté na 230°C s kastrolkem s vodou na dně a pečeme cca 25-30 minut, dokud nemají bagetky zlatou barvu.