Pomlázky z kynutého těsta

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na těsto:
350 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
špetka soli
70 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
230 - 240 ml mléka
1 žloutek
80 g másla nebo jiného tuku
21 g čerstvého droždí
Na potření povrchu před pečením:
1 vejce
1 lžíce mléka
Na potření povrchu po upečení:
25 g másla
3 lžíce tuzemáku

Postup přípravy receptu

  1. Běžným způsobem zaděláme kynuté těsto. Nejlépe to půjde v domácí pekárně, kde jako první dáme vlažné mléko, žloutek, rozpuštěné ale vlahé máslo. Pak přidáme prosátou mouku smíchanou se solí, cukr a na povrch rozdrobíme čerstvé droždí. Zvolíme program Těsto.

  2. Vykynuté těsto dáme na lehce pomoučený vál a rozdělíme na 24 dílků. Rozdělíme třeba tím způsobem, že těsto zpracujeme do bochánku, rozdělíme na čtyři díly a ty opět zpracujeme do menších bochánků. Každý pak přepůlíme a každou polovinu rozdělíme na tři kousky. Z těchto kousků už vyvalujeme prameny. Na jednu pomlázku vyválíme tři prameny dlouhé cca 38 - 40 cm a spleteme je do copu. Jeden konec necháme asi cca 5 - 6 cm volný. Pomlázky uložíme na plech s teflonovou fólií nebo papírem na pečení, zakryjeme potravinářskou fólií nebo mikrotenem a necháme vykynout.

  3. Po vykynutí pomlázky potřeme rozšlehaným vejcem s mlékem. Vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Pekla jsem na horkovzduch při 155°C zhruba 18 minut. Po upečení ještě horké pečivo potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem. Necháme vychladnout.

  4. Vychladlé pomlázky můžeme dozdobit mašlí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!