Pomlázky z kynutého těsta
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na těsto:
- 350 g hladké mouky
- 150 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 70 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 230 - 240 ml mléka
- 1 žloutek
- 80 g másla nebo jiného tuku
- 21 g čerstvého droždí
- Na potření povrchu před pečením:
- 1 vejce
- 1 lžíce mléka
- Na potření povrchu po upečení:
- 25 g másla
- 3 lžíce tuzemáku
Postup Pomlázky z kynutého těsta
Postup přípravy receptu
-
Běžným způsobem zaděláme kynuté těsto. Nejlépe to půjde v domácí pekárně, kde jako první dáme vlažné mléko, žloutek, rozpuštěné ale vlahé máslo. Pak přidáme prosátou mouku smíchanou se solí, cukr a na povrch rozdrobíme čerstvé droždí. Zvolíme program Těsto.
Vykynuté těsto dáme na lehce pomoučený vál a rozdělíme na 24 dílků. Rozdělíme třeba tím způsobem, že těsto zpracujeme do bochánku, rozdělíme na čtyři díly a ty opět zpracujeme do menších bochánků. Každý pak přepůlíme a každou polovinu rozdělíme na tři kousky. Z těchto kousků už vyvalujeme prameny. Na jednu pomlázku vyválíme tři prameny dlouhé cca 38 - 40 cm a spleteme je do copu. Jeden konec necháme asi cca 5 - 6 cm volný. Pomlázky uložíme na plech s teflonovou fólií nebo papírem na pečení, zakryjeme potravinářskou fólií nebo mikrotenem a necháme vykynout.
Po vykynutí pomlázky potřeme rozšlehaným vejcem s mlékem. Vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Pekla jsem na horkovzduch při 155°C zhruba 18 minut. Po upečení ještě horké pečivo potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem. Necháme vychladnout.
Vychladlé pomlázky můžeme dozdobit mašlí.