Pomazánka z pečeného lilku s vlašskými ořechy

Recepty, Pomazánky

Suroviny

1 střední lilek (cca 400 g)
60 g Flora s máslem
¾ hrnku mletých vlašských ořechů
3 stroužky česneku
1 lžička strouhaného zázvoru
¼ lžičky mletého nového koření
½ lžičky mletého římského kmínu
2 lžíce olivového oleje (lze vynechat)
citronová šťáva (dle chuti)
čerstvě mletý pepř (dle chuti)
sůl (dle chuti)
alobal
sladká paprika a čerstvý koriandr na ozdobu

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Kůži lilku na několika místech propíchneme vidličkou, zastříkneme olejem a zabalíme do alobalu. Pečeme asi 45–60 minut nebo dokud není dužina zcela měkká.

  2. Upečený lilek necháme mírně zchladnout, potom jej nařízneme po celé délce a lžící vydlabeme dužinu, kterou v cedníku zbavíme přebytečné tekutiny.

  3. Ořechy v kuchyňském robotu rozemeleme najemno.

  4. Postupně k nim přidáváme všechny další ingredience: Flora s máslem, lilek, strouhaný zázvor, prolisovaný česnek a koření.

  5. Podle chuti přidáme pár kapek citronové šťávy.

  6. Pomazánku dáme do misky a po krajích jemně posypeme mletou sladkou paprikou. Nakonec už jen dozdobíme lístky čerstvého koriandru.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!