Pomazánka z pečeného lilku s vlašskými ořechy
Recepty, PomazánkySuroviny
- 1 střední lilek (cca 400 g)
- 60 g Flora s máslem
- ¾ hrnku mletých vlašských ořechů
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička strouhaného zázvoru
- ¼ lžičky mletého nového koření
- ½ lžičky mletého římského kmínu
- 2 lžíce olivového oleje (lze vynechat)
- citronová šťáva (dle chuti)
- čerstvě mletý pepř (dle chuti)
- sůl (dle chuti)
- alobal
- sladká paprika a čerstvý koriandr na ozdobu
Postup Pomazánka z pečeného lilku s vlašskými ořechy
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejeme na 200 °C. Kůži lilku na několika místech propíchneme vidličkou, zastříkneme olejem a zabalíme do alobalu. Pečeme asi 45–60 minut nebo dokud není dužina zcela měkká.
Upečený lilek necháme mírně zchladnout, potom jej nařízneme po celé délce a lžící vydlabeme dužinu, kterou v cedníku zbavíme přebytečné tekutiny.
Ořechy v kuchyňském robotu rozemeleme najemno.
Postupně k nim přidáváme všechny další ingredience: Flora s máslem, lilek, strouhaný zázvor, prolisovaný česnek a koření.
Podle chuti přidáme pár kapek citronové šťávy.
Pomazánku dáme do misky a po krajích jemně posypeme mletou sladkou paprikou. Nakonec už jen dozdobíme lístky čerstvého koriandru.