Pochoutka z ryb - pečenáče podle bratra spisovatele Oty Pavla
Recepty, RybySuroviny
- drobné sladkovodní rybky - plotice, proudníci, tloušti, podoustve, cejni a to velcí i malí
- sůl
- mouka, vajíčko, strouhanka na trojobal
- olej na smažení
- cibule na kolečka (několik - podle potřeby) na prokládání
- Lák:
- 1 díl octa na 2-2,5 dílu vody
- sůl
- několik bobkových listů
- kuličky pepře a nového koření
Postup Pochoutka z ryb - pečenáče podle bratra spisovatele Oty Pavla
Postup přípravy receptu
-
Pochoutka z ryb (z pera bratra spisovatele Oty Pavla): Pro tento recept se nejvíce hodí drobné ryby: plotice, proudníci, tloušti, podoustve, cejni a to velcí i malí. Dají se samozřejmě nakládat i ostatní druhy, ty se však už tak dobře neproleží, jako zmíněná droboť.
Menší ryby neporcujeme, jen je po délce rozřízneme. Očištěné, vykuchané, zbavené ploutví dobře vypereme, necháme okapat, osolíme. Obalíme v mouce, vajíčku, strouhance, upečeme na oleji dozlatova, dáme vychladnout. Mezitím oloupáme a na kolečka nakrájíme cibuli. Uvaříme lák: jeden díl octa na dva až dva a půl dílu vody - podle toho, jak chceme mít ryby kyselé a jak brzo uleželé. Doporučuji střed, konkrétně litr octa a dva a čtvrt litru vody. Přidáme lžičku soli, pár plátků bobkového listu, několik kuliček pepře a nového koření, necháme přejít varem a odstavíme. Uvedená dávka stačí na pětilitrovou láhev.
Do hliněné nádoby nebo do litrových, třílitrových či pětilitrových sklenic skládáme studené řízky z ryb, prokládáme kolečky syrové cibule. Po naplnění nádoby zalejeme studeným lákem. Uložíme do chladného sklípku, případně do lednice. Již za týden kosti změknou a můžeme se do ryb pustit. Ve studenu vydrží i měsíc. Totiž - vydržely by, kdybyste je dříve nesnědli. Dobrou chuť vám přeje Hugo Pavel, řečený Hufák