Pochoutka z ryb - pečenáče podle bratra spisovatele Oty Pavla

Recepty, Ryby

Suroviny

drobné sladkovodní rybky - plotice, proudníci, tloušti, podoustve, cejni a to velcí i malí
sůl
mouka, vajíčko, strouhanka na trojobal
olej na smažení
cibule na kolečka (několik - podle potřeby) na prokládání
Lák:
1 díl octa na 2-2,5 dílu vody
sůl
několik bobkových listů
kuličky pepře a nového koření

Postup přípravy receptu

  1. Pochoutka z ryb (z pera bratra spisovatele Oty Pavla): Pro tento recept se nejvíce hodí drobné ryby: plotice, proudníci, tloušti, podoustve, cejni a to velcí i malí. Dají se samozřejmě nakládat i ostatní druhy, ty se však už tak dobře neproleží, jako zmíněná droboť.

  2. Menší ryby neporcujeme, jen je po délce rozřízneme. Očištěné, vykuchané, zbavené ploutví dobře vypereme, necháme okapat, osolíme. Obalíme v mouce, vajíčku, strouhance, upečeme na oleji dozlatova, dáme vychladnout. Mezitím oloupáme a na kolečka nakrájíme cibuli. Uvaříme lák: jeden díl octa na dva až dva a půl dílu vody - podle toho, jak chceme mít ryby kyselé a jak brzo uleželé. Doporučuji střed, konkrétně litr octa a dva a čtvrt litru vody. Přidáme lžičku soli, pár plátků bobkového listu, několik kuliček pepře a nového koření, necháme přejít varem a odstavíme. Uvedená dávka stačí na pětilitrovou láhev.

  3. Do hliněné nádoby nebo do litrových, třílitrových či pětilitrových sklenic skládáme studené řízky z ryb, prokládáme kolečky syrové cibule. Po naplnění nádoby zalejeme studeným lákem. Uložíme do chladného sklípku, případně do lednice. Již za týden kosti změknou a můžeme se do ryb pustit. Ve studenu vydrží i měsíc. Totiž - vydržely by, kdybyste je dříve nesnědli. Dobrou chuť vám přeje Hugo Pavel, řečený Hufák


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!