Perníčková roláda
Recepty, MoučníkySuroviny
- (Piškot s ořechy:)
- 5 žloutků
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžička oleje
- 50 g strouhaných domácích perníčků (nebo kupovaných)
- 70 g strouhaných ořechů
- sníh z 5 bílků)
- špetka soli
- 1 vanilkový cukr
- citrónová kůra
- Krém:
- 150 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 50 g strouhaných domácích perníčků (nebo kupovaných)
- 50 g strouhaných ořechů
- 50 ml vaječného koňaku
- 1 lžíce citronové šťávy
- (Piškot s mákem:)
- 5 žloutků
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžička oleje
- 50 g strouhaných domácích perníčků (nebo kupovaných)
- 100 g máku
- sníh z 5 bílků)
- špetka soli
- 1 vanilkový cukr
- citrónová kůra
- lžíce kakaa
- Krém:
- 1-2 lžíce Nutelly
- 150 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 50 g strouhaných domácích perníčků (nebo kupovaných)
- 50 ml vaječného koňaku
- 1 lžíce citronové šťávy
- rybízová marmeláda nebo višňová marmeláda (lepší je kyselejší marmeláda)
Postup Perníčková roláda
Postup přípravy receptu
-
Našleháme sníh se špetkou solí a případně zašleháme i vanilkový cukr.
Žloutky, cukr a olej vyšleháme do pěny. Přidáme perníčky, ořechy a citr.kůru.
Nakonec zlehka přimícháme sníh.
Těsto rozetřeme na pečicí papír a pečeme cca při 160°C asi 12 minut.
Upečený ještě teplý piškot převrátíme na vlhkou! utěrku, stáhneme opatrně pečící papír, obrátíme a čistou plochou položíme zpět na piškot. Piškot takto i s utěrkou srolujeme a necháme vychladnout(piškot se na vlhké utěrce neloupe).
Krém: Máslo s cukrem vyšleháme do pěny a přidáme perníčky,ořechy,citr. šťávu a koňak.
Vychladlý piškot roztočíme, sundáme papír, potřeme marmeládou, krémem a stočíme. Trochu krému můžeme nechat i na potření povrchu rolády. Ozdobíme např. čokoládou, ořechy atd.