Peciválky
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- 250 ml mléka
- 1/2 kostky droždí
- 500 g hladké mouky
- 5 vařených nastrouhaných brambor
- 1 vejce
- špetka soli
- mletý mák a
- moučkový cukr na posypání
- povidla a
- máslo na přelití
Postup Peciválky
Postup přípravy receptu
-
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.
Kvásek přelijeme do mísy, kde máme připravenou mouku, nastrouhané brambory, špetku soli a vejce. Z těchto surovin vypracujeme vláčné těsto, které necháme přikryté na teplém místě 30-45 minut vykynout.
Z vykynutého těsta si vždy kousek lžící utrhneme a tvarujeme menší kuličky.
Tyto kuličky skládáme na plech vymaštěný sádlem (ale můžeme použít i pečicí papír). Na plechu necháme ještě tak 15 minut kynout.
Pak pečeme v troubě předehřáté na 160°C dozlatova.
Mezitím co se peciválky pečou, si do hrnce dáme vařit vodu (voda by neměla bublat ale musí být horká).
Jakmile jsou peciválky upečené, nahážeme je do hrnce ve kterém máme horkou vodu, na pár vteřin je necháme spařit a vytáhneme.
Peciválky dáme na talíř, posypeme moučkovým cukrem, mletým mákem a přelijeme teplými povidly (já si povidla vždy lehce zahřeju v kastrůlku a pro zpestření do nich přidám trošičku rumu).
Vše přelijeme rozpuštěným máslem a můžeme podávat.