Pastiera Napoletana po česku

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
300 g mouka hladká
200 g máslo
150 g cukr mletý
2 ks žloutek
citronová kůra strouhaná
Náplň:
200 g ječných krup (č.7)
250 ml mléko
strouhaná kůra z 1 citronu
1 PL cukru
špetka soli
500 g tvaroh měkký, propasírovaný
350 g cukr
40 g vanilkový cukr (2 sáčky)
5 ks vajec
150 g kandovaná pomerančová a citronová kůra, ovocný chlebíček
4 KL pomerančového aroma (má být voda z pomerančových květů)
špetka skořice
špetka soli

Postup přípravy receptu

  1. Napřed (může být i den, dva) v dostatečném množství vody uvaříme kroupy doměkka (asi tak, jako když vaříte do kroupových jelítek

  2. Z mouky, cukru, másla, žloutků a kůry vypracujeme na desce křehké (linecké) těsto;uložíme v chladu.

  3. Dopředu uvařené kroupy, mléko, cukr, kůru a sůl povaříme 20 minut a necháme vychladnout.

  4. V míse rozmícháme tvaroh s cukrem a vmícháme vše ostatní vč. v mléce povařených krup.

  5. Odpočaté (linecké) těsto vyválíme na plát tloušťky do 10 mm a vyložíme jím (bez vymazání) koláčovou (min. 40 mm hlubokou), nebo dortovou formu. Přebývající těsto zatím neořezáváme.

  6. Náplň nalejeme do těstem vyložené formy a teprve následně těsně nad náplní ořízneme přebývající těsto. Z odřezků těsta vytvoříme rádýlkem pásky na ozdobu.

  7. Pečeme déle než hodinu při 175°C (horkovzdušná trouba).Necháme vychladnout v pootevřené troubě. Poznámka: Zkoušet propečenost špejlí je k ničemu – bude to lepivé pořád, náplň má být vlhká. Pečeme tedy tak dlouho, až je nálpň na dotek skoro pevná. Je vhodné na závěr snížit teplotu, aby se linecké od formy nespálilo. Sami vidíte, že je to voňavé… Dejte si pozor na skořici, Pastiera nemá chutnat jako štrúdl, jak se mi také jednou podařilo. Nebuďte líní a tvaroh propasírujte, je to pak poznat. Italky pečou Pastieru na Zelený čtvrtek… V chladu vydrží určitě déle jak týden;lze i zmrazit.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!