Nutelová kytička
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 450 g polohrubé mouky
- 1 sušené droždí (10 g)
- 70 g cukru
- špetka soli
- 180 ml mléka
- 1 vejce a 1 žloutek
- (druhý bílek necháme na potření)
- 2 lžíce oleje
- 1 nutela (400 g)
Postup Nutelová kytička
Postup přípravy receptu
-
Smícháme ingredience na těsto a dáme vykynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly. Z každého vyválíme placku, potřeme nutelou (já ji vložila na 1 minutu do mikrovlnky, aby šla roztírat), přiklopíme další plackou a postup opakujeme. Poslední placku již nemažeme.
Doprostřed koláče postavíme skleničku, a ostrým nožem koláč nařežeme podle fotopostupu - na čtvrtky, z nich další poloviny, takže nakonec máme 16 dílků.
Vezmeme vždy dva dílky vedle sebe a zatočíme proti sobě - viz fotopostup. Vznikne nám kytička.
Okraje můžeme ještě zahnout dospodu, aby byl koláč kulatý. Potřeme bílkem a pečeme na 180°15 - 20 minut.