(Ne)kynutý závin podle Lidušky

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
600 g hladké mouky + na podsypání
1 kostka droždí (42 gramů)
1 vanilkový cukr
300 ml vlažného mléka
200 g másla nebo Hery
sůl na špičku lžičky
rozšlehané vejce na potření
Náplně:
tvarohová náplň
maková náplň
ořechová náplň
povidla
jablka, hrušky, švestky....
skořice, rozinky, strouhaný perník nebo piškoty...

Postup přípravy receptu

  1. Mouku dáme do mísy, do středu uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, nasypeme vanilkový cukr, přilijeme cca polovinu vlažného mléka a střed rozmícháme na řidší kašičku, ze které necháme vzejít kvásek. Mouku po obvodu osolíme, přilijeme zbylé mléko, promícháme a na těsto nastrouháme vychlazený tuk. Vypracujeme vláčné nelepivé těsto, které nenecháme kynout, ale hned ho rozdělíme na dva nebo čtyři díly. Ty vyválíme do obdélníků, potřeme námi oblíbenou náplní, zarolujeme, uzavřeme konce podhrnutím těsta dospodu závinu, přendáme na plech a pečeme ihned, bez kynutí, v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova. Zhruba v polovině pečení potřeme záviny rozšlehaným vejcem a dle potřeby ztlumíme teplotu trouby na 160-170 stupňů.

  2. Těsto lze i zmrazit a použít například až za týden, až nás bude zase honit mlsná. Sám vyzkoušené nemám, ale viděl jsem to na vlastní oči u kamarádky, kdy těsto ráno vytáhla z mrazáku, nechala při pokojové teplotě povolit a pak pokračovala jako s čerstvě zadělaným těstem. Záviny chutnaly odpoledne výtečně, a že bylo těsto v mrazáku, bych vůbec nepoznal.

  3. Po upečení pokrájíme, před podáváním můžeme pocukrovat. Vše dle chuti a druhu použité náplně.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!