(Ne)kynutý závin podle Lidušky
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 600 g hladké mouky + na podsypání
- 1 kostka droždí (42 gramů)
- 1 vanilkový cukr
- 300 ml vlažného mléka
- 200 g másla nebo Hery
- sůl na špičku lžičky
- rozšlehané vejce na potření
- Náplně:
- tvarohová náplň
- maková náplň
- ořechová náplň
- povidla
- jablka, hrušky, švestky....
- skořice, rozinky, strouhaný perník nebo piškoty...
Postup (Ne)kynutý závin podle Lidušky
Postup přípravy receptu
-
Mouku dáme do mísy, do středu uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, nasypeme vanilkový cukr, přilijeme cca polovinu vlažného mléka a střed rozmícháme na řidší kašičku, ze které necháme vzejít kvásek. Mouku po obvodu osolíme, přilijeme zbylé mléko, promícháme a na těsto nastrouháme vychlazený tuk. Vypracujeme vláčné nelepivé těsto, které nenecháme kynout, ale hned ho rozdělíme na dva nebo čtyři díly. Ty vyválíme do obdélníků, potřeme námi oblíbenou náplní, zarolujeme, uzavřeme konce podhrnutím těsta dospodu závinu, přendáme na plech a pečeme ihned, bez kynutí, v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova. Zhruba v polovině pečení potřeme záviny rozšlehaným vejcem a dle potřeby ztlumíme teplotu trouby na 160-170 stupňů.
Těsto lze i zmrazit a použít například až za týden, až nás bude zase honit mlsná. Sám vyzkoušené nemám, ale viděl jsem to na vlastní oči u kamarádky, kdy těsto ráno vytáhla z mrazáku, nechala při pokojové teplotě povolit a pak pokračovala jako s čerstvě zadělaným těstem. Záviny chutnaly odpoledne výtečně, a že bylo těsto v mrazáku, bych vůbec nepoznal.
Po upečení pokrájíme, před podáváním můžeme pocukrovat. Vše dle chuti a druhu použité náplně.