Mrzák
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- cca 300 g pečeného vepřového masa (nebo uzeného)
- 2 hrsti škvarků
- 400 g hrubé pšeničné krupice
- 1 PL majoránky
- 1 PL sušené saturejky (nebo pokrájené natě)
- pepř
- sůl podle chuti
- 3 velké stroužky česneku
- cca 250-300 ml masového vývaru
- (2 vařené brambory)
- sádlo na vymazání plechu
Postup Mrzák
Postup přípravy receptu
-
Maso umeleme (nebo pokrájíme nadrobno), škvarky posekáme, česnek rozmačkáme - vše smícháme s krupicí, kořením, zalijeme vývarem, promícháme, podle chuti dosolíme a necháme min. půl hodiny stát. Můžeme přidat i nastrouhané vařené brambory, placky budou vláčnější, méně křupavé. Těsto by mělo být řidší, něco mezi lívanci a bramboráky:D.
Plech (cca 30x40 cm) vymažeme trošku sádlem, vyložíme pečícím papírem (ten taky vymažeme sádlem) a odpočinuté těsto na něj roztřeme do výšky asi 1-2 cm. Pečeme na 170 st.C dozlatova, teplé krájíme na čtverce.