Meltík
Recepty, MoučníkySuroviny
- 3 L-vejce
- 120 g fruktosy
- 75 g obilného mléka OvesMilk TopNatur (sušený nápoj)
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce bio kakaa
- 80 g celozrnné pšeničné mouky
- 80 g chlebové pšeničné mouky
- 500 g bílého jogurtu
- 125 g tvarohu
- 2 lžíce vanilkové fruktosy (,,vanilkový cukr light“)
- rakytníková marmeláda
- 1 sáček Melty
- 1/4 lžičky agaru
Postup Meltík
Postup přípravy receptu
-
Jogurt si dáme do jemného cedníku, položíme na misku, přikryjeme potravinovou fólií a necháme 24 hodin vykapat syrovátku.
Druhý den suchý jogurt vyšleháme s tvarohem a lžící vanilkové fruktosy (pokud nemusíte hlídat tuky, můžete přidat pár lžiček rostlinné šlehačky). Dáme do dózy a uložíme prozatím do lednice.
Předehřejeme si troubu na 175°C, formu si vymažeme a vysypeme.
Z bílků, 4 lžic ledové vody a špetky soli vyšleháme tuhý sníh.
V jiné míse si vyšleháme do pěny žloutky, 4 lžíce horké vody, olej, mléko a fruktosu. Poté přidáme prosetou mouku a kakaový prášek. Opatrně těsto zabalíme do bílků, dáme do formy a pečeme zhruba 25-30 minut. Pokud máte strach z nadýchanosti těsta, můžete použít lžičku bio kypřícího prášku.
Korpus opatrně vyndáme na mřížku a necháme úplně vychladnout.
Sáček melty zalijeme 100ml vařící vody a necháme louhovat. Poté sáček vyhodíme a necháme vychladnout.
Korpus rozkrojíme, namažeme rakytníkovou marmeládou, pokapeme obě poloviny meltou, potřeme krémem a slepíme.
Zbytek krému použijeme navrch.
Zbytek melty smícháme s agarem, přivedeme k varu a nedbale polijeme celou buchtu. Dezert je nejlepší odležený alespoň 3hod v lednici.