Medovníček
Recepty, DortySuroviny
- Těsto:
- 450 g hladké mouky
- 6 lžic medu
- 1 vejce
- 1 lžíce kakaa (může být lžička)
- 4 lžíce smetany
- 180 g cukru moučky
- 180 g másla
- 1 lžička jedlé sody
- Krém:
- 1 plechovka Salka
- 250 g másla
- Sirup:
- 50 ml rumu (čajový rum je nejlepší, ale může být i normální)
- 150 ml vody
- 2 lžíce cukru krystalu
Postup Medovníček
Postup přípravy receptu
-
Jako první uvaříme ve vodní lázni Salko. To vaříme 1,5 hodiny z obou stran.
Připravíme těsto. Smetanu, kakao, cukr, máslo, med a vejce vyšleháme nad parou, cca. 10 min. Potom dáme do větší mísy, přidáme mouku a jedlou sodu. Necháme 15 min. odležet.
Mezitím nad parou ušleháme máslo a plechovku Salka. To občasně promícháváme ručním šlehačem.
Těsto rozdělíme na pět částí, z nic uválíme (rovnou na pomoučněném pečícím papíru) placky a vykrojíme mokrým nožem kolečka (velká musí být tak, jak medovník chcete mít velký). Z okrajů vyválíme placku (tu neokrajujeme), kterou po upečení rozdrtíme. Vše pečeme na 180 °C cca. 5 min. Necháme vychladnout.
Mezitím, co korpusy chladnou, připravíme sirup. V misce rozmícháme rum s vodou a cukrem.
A nyní se vrhneme na skládání. Začneme tím, že na talíř, na kterém bude medovník, položíme první placku. Tu potřeme sirupem a dáme přiměřenou vrstvu krému. Druhou placku zespoda potřeme sirupem a položíme na první placku. Tu znovu potřeme sirupem a potom zase krém a tak pokračujeme do té doby, až nezbudou žádné placky. Celý medovník potřeme krémem a posypeme drtí.