Maričina zdravá polévka s domácími kurkumovými těstovinami

Recepty, Polévky

Suroviny

necelého půl kg hovězího masa s kostí
1 větší cibule
3 větší mrkve
1/4 celeru
2 kořeny petržele
nové koření
pepř
sůl
česnek
voda 3-4 litry
Na výrobu domácích kurkumových těstovin:
200 gramů hladké pšeničné mouky - ideálně výběrové
2 celá vejce
2 lžíce oleje
1-2 čajové lžičky kurkumy (indický šafrán)
sůl
POZOR! vaříme-li k okamžité spotřebě, pak osolíme. Pokud chcete těstoviny např. sušit a uchovat, nesolte.
Můžeme potřebovat trošku vody, pokud bude těsto příliš tuhé.

Postup přípravy receptu

  1. Maso očistíme a vložíme do hrnce s vodou. Přidáme oloupanou celou cibuli, několik kuliček pepře, nové koření, česnek a přivedeme k varu. Osolíme.

  2. Připravíme dušenou zeleninu. Doporučuji mrkev a petržel krájet na kolečka, vypadá to velmi hezky. Celer krájíme na menší kousky. Nakrájenou zeleninu dusíme na másle (asi1 PL v kastrůlku), až se začne přichytávat dna a měkne. Osolíme a ještě chvíli pod pokličkou dusíme. Můžeme přidat trošku vroucí vody z právě se vařícího vývaru. Pod pokličkou zeleninu dodusíme.

  3. Připravíme si všechny ingredience na kurkumové těstoviny, bude ideální, když vejce budou mít pokojovou teplotu a nezapomeňte mouku pořádně prosít. Vypracujeme těsto.

  4. Vypracovaný bochánek těsta zabalíme do potravinové fólie a necháme asi půl hodiny odpočívat.

  5. Na pomoučeném vále těsto vyválíme ve směru od středu ke krajům. Různě při válení těstovým plátem otáčejte, abyste dosáhli rovnoměrného rozválení. Tloušťka těsta je na vašem uvážení, dělávám tak 1,5 - 2 mm vysoké.

  6. A budeme rýsovat. Vážně. Samozřejmě, že můžete použít strojek na těstoviny nebo ostrý nůž. Já dělám těstoviny pomocí rádýlka. Pravítkem si naznačíme čáry - šířku a pak již rádýlkem rozporcujeme těsto na námi požadované kousky-tvary.

  7. Vezmeme velký hrnec a naplníme dostatečným množstvím vody. Osolíme, přidáme kapku oleje, aby se těstoviny neslepovaly. Přivedeme k varu a jakmile voda vře, vkládáme těstoviny a vaříme v hrnci odkryté bez pokličky. Pokud dodržíte tloušťku těstovin jako já, pak se budou vařit zhruba 10 minut. Občas zamíchejte, aby se neslepily.

  8. Hotové těstoviny scedíme, necháme okapat, vložíme do mísy mírně vymazané máslem, ozdobíme petrželkou.

  9. V mezičase máme již hotový vývar, vyjmeme maso, nakrájíme ho na kousíčky, vývar přecedíme, aby byl čistý.

  10. Na talíř klademe maso, dušenou zeleninu, zalijeme vývarem, přidáváme kurkumové domácí těstoviny a ozdobíme petrželkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!