Makronky, které se povedou napoprvé

Recepty, Cukroví

Suroviny

3 bílky z velkých vajec pokojové teploty
25 g krystalového cukru
200 g moučkového cukru
125 g mletých mandlí
Náplň:
2 žloutky
50 g krystalového cukru
3 kapky vanilkového extraktu (aroma)
1 lžíce hladké mouky
200 ml mléka
cukrářský sáček s 1cm hubičkou

Postup přípravy receptu

  1. Bílky ušlehejte dotuha a pak zašlehejte cukr, až získáte lesklou pěnovou hmotu.

  2. Moučkový cukr rozmixujte s mletými mandlemi na jemný prášek, dvakrát prosejte a pak zlehka vmíchejte k bílkové hmotě. Hmotu stále přehazujte, až bude stékat z vařečky jako široká stuha. Vyzkoušejte správnou konzistenci tak, že trochu kápnete na talířek - měla by se vytvořit kulovitá hromádka, nikoli špička. Jestli se tvoří špičky, hmotu ještě chvíli přehazujte, třete a překládejte.

  3. Na pečící papír si nakreslete tři řady po pěti kroužcích s většími rozestupy. Jako vzor použijte třeba kovový uzávěr o 4 cm. Papír položte lícem dolů na pečící plech a pomocí cukrářského sáčku vytlačte do středu kroužků trochu sněhové hmoty. Okrajem plechu silně klepněte, aby se hmota rovnoměrně usadila a rozložila, a plech pak nechte na suchém místě 15 minut stát. Na makronkách by se měl vytvořit suchý, nelepivý povrch, což je chvíle, kdy jsou připraveny na pečení.

  4. Troubu předehřejte na 150 °C a makronky pečte 8-10 minut, až budou pevné a lesklé. Nechte vychladnout a pak opatrně sloupněte z pečícího papíru. Pečte ve dvou dávkách nebo použijte dva plechy.

  5. Žloutky ušlehejte s cukrem na hustou, světlou pěnu. Vmíchejte k ní mouku. Mléko zahřejte (ale nenechte ho vařit) a přidejte ke žloutkové směsi. Promíchejte a pak přes síto přeceďte zpět do kastrolu. Přiveďte k varu a míchejte, dokud krém nezhoustne. Krém přikryjte, nechte zcela vychladnout a před použitím promíchejte.

  6. Při plnění si položte jednu makronku na dlaň plochou stranou nahoru, potřete pomocí paletového nože krémem a přiklopte druhou makronkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!