Lidové okrasné pečivo - tvarovaná zvířátka a postavičky

Recepty, Cukroví

Suroviny

Na těsto:
1 hrnek hladké mouky speciál
1/2 hrnku soli
1/2 - 3/4 hrnku vody

Postup přípravy receptu

  1. Toto těsto je mimořádně tvárné, ale výrobky jsou zcela nepoživatelné, jsou opravdu pouze na ozdobu. Těsto je na výrobu figurek, jaké se dělají z vizovického těsta, ale tohle těsto není zdaleka tak pracné, jako pravé vizovické.

  2. Suroviny spojíme a důkladně prohněteme, až nám vznikne modelovací hmota, která má konzistenci plastelíny. Vodu přidáváme postupně! a hněteme nejméně čtvrt hodiny.

  3. Z těsta tvarujeme vánoční motivy, zvířátka či postavičky. Výrobky pak spíše sušíme, nežli pečeme. Hmotu lze i přibarvovat potravinářskými barvami, ale tím výrobky ztratí charakter lidového pečiva. Tvoříme lidové figurky, nejlépe podle předlohy na vizovické pečivo.

  4. Na zdobení figurek používáme ponejvíce koření (kuličky pepře, nového koření, hřebíček a jiné) a semínka (mák, kmín, len atd.) Těsto se u zdroje tepla (třeba na radiátoru suší několik dní (nejméně 3 dny) a je pořád bílé“. Pak ho potřeme žloutkem s troškou vody a pečeme v troubě vyhřáté na 150º C asi ¼ hodiny do zlatavé barvy.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!