Láčenky a kvašáky
Recepty, ZavařeninySuroviny
- Na jednu 3,75 sklenici budeme potřebovat:
- cca 1,5 -1,7 kg okurek nakládaček (střední velikosti) - tvrdé, bez plísní a kazů, okurky řádné omýt a nechat min 1 h ponořené ve vodě
- ocet
- voda
- sůl
- 7 kuliček pepře
- cukr
- kopr (alespoň dva svazky, květ)
- velká cibule nakrájená na půlměsíčky
- listy vinné révy, višňové, křenové, můžou být i rybízové, angreštové - u všech ale platí, že nesmí být chemicky ošetřovány a bobkový list - jejich mix, nebo když je nemáme, stačí pouze bobkový list
- 1 křen nakrájený na kolečka (nemusí být)
- 1 mrkev nakrájená na kolečka (nemusí být)
- 1 lžička hořčičného semínka (nemusí být)
Postup Láčenky a kvašáky
Postup přípravy receptu
-
Láčenky: Do dobře vymyté sklenice naskládáme na těsno pečlivě omyté a opláchnuté okurky, předtím ale každou propíchneme vidličkou a prokládáme je vypsanými ingrediencemi (mimo soli, octa a cukru) - koprem opravdu nešetříme - čím více, tím lépe. Do hrnce dáme 1,5 l vody a přivedeme k varu. Do ještě horké/teplé vody přidáme 200 ml octa, 50 g soli a 200 g cukru. Pozn.: pokud používáme jablečný ocet, pak budeme potřebovat cca 800 ml octa a 900 ml vody. Teplým lákem zalijeme okurky, aby byly zcela ponořené (osvědčilo se dát na konec chomáč kopru, aby okurky stlačil pod hladinu). Sklenici zavíčkujeme a necháme ji takto cca 5 dní při pokojové teplotě. Poté ji přemístíme na chladné a tmavé místo. Po týdnu se mohou konzumovat, ve sklenici vydrží v pohodě několik týdnů až měsíců.
Kvašáky: Do dobře vymyté sklenice naskládáme na těsno pečlivě omyté a opláchnuté okurky, předtím ale každou propíchneme vidličkou a prokládáme je vypsanými ingrediencemi (mimo soli) - koprem opravdu nešetříme - čím více, tím lépe. Do hrnce dát 2 l vody a přivedeme k varu. Do ještě horké/teplé vody přidáme 80 g soli. Teplým lákem zalijeme okurky, aby byly zcela ponořené (osvědčilo se dát na konec chomáč kopru, aby okurky stlačil pod hladinu). Sklenici zavíčkujeme a necháme ji takto cca 5 dní při pokojové teplotě. Poté ji přemístíme na chladné a tmavé místo. Po týdnu se mohou konzumovat, ve sklenici vydrží v pohodě několik týdnů až měsíců.