Koláčovo-vánočkové těsto
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1. skupina surovin
- 250 ml mléka (vlažné)
- kostička droždí á 42 g (Noli nebo FALA)
- kostka cukru
- …………………………………………………………………………………
- 2. skupina surovin
- 100 g moučkového cukru
- 3 žloutky
- 150 g oleje (kvalitní, slunečnicový)
- ……………………………………………………………………………………
- 3. skupina surovin
- 500 g polohrubé mouky výběrové
- 1 balíček vanilkového cukru
- špetka soli
- trochu citrónové kůry (kdo chce, může a nevadí mu)
Postup Koláčovo-vánočkové těsto
Postup přípravy receptu
-
Z první skupiny surovin necháme vzejít kvásek;než bude dobře vykynutý pracujeme na dalším.
Moučkový cukr a žloutky ušleháme do pěny a pomalu - po kapkách přidáváme olej, aby se emulze nesrazila a vše společně dobře utřeme.
K této směsi přidáme vykynutý kvásek a třetí skupinu surovin.
Vypracujeme hladké, nelepivé, puchýřky vytvářející těsto. Pak necháme kynout. Můžeme znovu přemíchat - přetužit.
Po dokynutí (jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem)následuje tvarování a plnění (podle toho, co chceme, aby z toho bylo).
Výrobky necháme na plechu, popř. v domácí pekárně znovu nakynout, potřeme rozpuštěným máslem a upečeme do zlatova. Pocukrujeme a papáme.