Koláčovo-vánočkové těsto

Recepty, Moučníky

Suroviny

1. skupina surovin
250 ml mléka (vlažné)
kostička droždí á 42 g (Noli nebo FALA)
kostka cukru
…………………………………………………………………………………
2. skupina surovin
100 g moučkového cukru
3 žloutky
150 g oleje (kvalitní, slunečnicový)
……………………………………………………………………………………
3. skupina surovin
500 g polohrubé mouky výběrové
1 balíček vanilkového cukru
špetka soli
trochu citrónové kůry (kdo chce, může a nevadí mu)

Postup přípravy receptu

  1. Z první skupiny surovin necháme vzejít kvásek;než bude dobře vykynutý pracujeme na dalším.

  2. Moučkový cukr a žloutky ušleháme do pěny a pomalu - po kapkách přidáváme olej, aby se emulze nesrazila a vše společně dobře utřeme.

  3. K této směsi přidáme vykynutý kvásek a třetí skupinu surovin.

  4. Vypracujeme hladké, nelepivé, puchýřky vytvářející těsto. Pak necháme kynout. Můžeme znovu přemíchat - přetužit.

  5. Po dokynutí (jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem)následuje tvarování a plnění (podle toho, co chceme, aby z toho bylo).

  6. Výrobky necháme na plechu, popř. v domácí pekárně znovu nakynout, potřeme rozpuštěným máslem a upečeme do zlatova. Pocukrujeme a papáme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!