Kardinálův řez II.

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na bílkové těsto:
3 bílky
100 g krupicového cukru
špetka soli
Na piškotové těsto:
2 celá vejce
3 žloutky
50 g krupicového cukru
80 g hladké mouky.
Na dohotovení:
rybízový džem nejlépe domácí
1 kelímek smetany ke šlehání min. 33% tuku
moučkový cukr na lehký posyp

Postup přípravy receptu

  1. Plech vyložíme papírem na pečení (po délce na rubu si vyznačíme čáry na dva pruhy po 7 čarách s mezerami od sebe vzdálenými cca 1,5 cm na šířku prstu nebo papír na pečení po délce poskládáme do harmoniky, aby se proužky zvýraznily).

  2. Vyšleháme bílky se solí do pěny, přidáme cukr a ušleháme hustý pevný sníh. V druhé míse vyšleháme vejce, žloutky a cukr do husté bílé pěny a lehce vmícháme mouku. Pomocí cukrářských sáčků (nejlépe na jedno použití) nastříkáme nejprve první 4 pruhy bílkovým sněhem - sníh, mezera, sníh, mezera, sníh, mezera, sníh. Použijeme druhý sáček na piškotové těsto, které nastříkáme do 3 vzniklých mezer. Vynecháme 2 mezery a nastříkáme stejným způsobem druhý pruh. Spotřebujeme všechno těsto.

  3. Pečeme dorůžova v troubě předem vyhřáté na 170° C cca 12-15 minut. Necháme úplně vychladnout, sloupneme papír a 1 pruh (ten hezčí) opatrně obrátíme spodkem vzhůru. Oba takto položené pruhy potřeme rybízovou marmeládou, na spodní díl navrstvíme učlehanou šlehačku a vrchní díl na ni přiklopíme. Velmi jemně pocukrujeme, necháme v chladu asi půl hodiny a nakrájíme voubkovým nožem napříč na řezy. V chladničce vydrží v uchovávací nádobě 3-4 dny. Podle receptu v Rakousku se používá místo bílé šlehačka pařížská.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!