Jánošíkovo žebro se strapačkami

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

- vepřové žebírko (kotlet) bez kosti
- farmářská zauzená slanina
- 2 stroužky česneku
- lžíce slunečnicového oleje
- sůl
- oloupané brambory
- hladká mouka
- vejce
- sůl
- voda na uvaření
- uzená slanina
- cibule
- kysané zelí
- mletý pepř
- horká voda na podlití

Postup přípravy receptu

  1. Okraje žebírka nařízneme, potřeme olejem, poklademe na jemné plátky nakrájeným česnekem a na 12 hodin dáme do chladničky. Zhruba 4 hodiny před tepelnou úpravou žebírko z chladničky vyjmeme, aby mělo pokojovou teplotu.

  2. Brambory jemně nastrouháme, přidáme mouku, sůl, vajíčko a vymícháme tuhší těsto. Těsto položíme na prkýnko a nožem oddělujeme jednotlivé halušky do vroucí osolené vody nebo použijeme haluškovač. Halušky promícháme, aby se nepřilepily ke dnu a když vyplavou nahoru, jsou hotovy a můžeme je scedit.

  3. Uzenou slaninu (můžeme přidat i farmářskou) vyškvaříme, najemno nakrájenou cibuli necháme zesklovatět, přidáme kysané zelí, podlijeme horkou vodou a dusíme doměkka.

  4. Halušky promícháme s dušeným zelím a uchováme v teple.

  5. Z žebírka odstraníme plátky česneku, potřeme olejem, vložíme do kontaktního grilu a podle nastavené teploty grilujeme cca 5-7 minut. Pokud nemáme kontaktní gril, žebírko restujeme v oleji cca 3-5 minut z každé strany podle tloušťky.

  6. Půlcentimetrový plátek farmářské slaniny nakrájíme jako hřeben(viz foto), ve lžíci oleje z obou stran orestujeme a vyjmeme. Do výpeku dáme zlehka orestovat plátky česneku odstraněného z žebírka a použijeme k dozdobení.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!