Jánošíkovo žebro se strapačkami
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- - vepřové žebírko (kotlet) bez kosti
- - farmářská zauzená slanina
- - 2 stroužky česneku
- - lžíce slunečnicového oleje
- - sůl
- - oloupané brambory
- - hladká mouka
- - vejce
- - sůl
- - voda na uvaření
- - uzená slanina
- - cibule
- - kysané zelí
- - mletý pepř
- - horká voda na podlití
Postup Jánošíkovo žebro se strapačkami
Postup přípravy receptu
-
Okraje žebírka nařízneme, potřeme olejem, poklademe na jemné plátky nakrájeným česnekem a na 12 hodin dáme do chladničky. Zhruba 4 hodiny před tepelnou úpravou žebírko z chladničky vyjmeme, aby mělo pokojovou teplotu.
Brambory jemně nastrouháme, přidáme mouku, sůl, vajíčko a vymícháme tuhší těsto. Těsto položíme na prkýnko a nožem oddělujeme jednotlivé halušky do vroucí osolené vody nebo použijeme haluškovač. Halušky promícháme, aby se nepřilepily ke dnu a když vyplavou nahoru, jsou hotovy a můžeme je scedit.
Uzenou slaninu (můžeme přidat i farmářskou) vyškvaříme, najemno nakrájenou cibuli necháme zesklovatět, přidáme kysané zelí, podlijeme horkou vodou a dusíme doměkka.
Halušky promícháme s dušeným zelím a uchováme v teple.
Z žebírka odstraníme plátky česneku, potřeme olejem, vložíme do kontaktního grilu a podle nastavené teploty grilujeme cca 5-7 minut. Pokud nemáme kontaktní gril, žebírko restujeme v oleji cca 3-5 minut z každé strany podle tloušťky.
Půlcentimetrový plátek farmářské slaniny nakrájíme jako hřeben(viz foto), ve lžíci oleje z obou stran orestujeme a vyjmeme. Do výpeku dáme zlehka orestovat plátky česneku odstraněného z žebírka a použijeme k dozdobení.