Hroznový chlebokoláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- 500 g hroznů
- 500 g rozinek
- sladké víno podle potřeby na rozinky
- 150 ml vlažného mléka
- 2 lžičky sušených kvasnic
- 120 g moučkového cukru
- 300 g hladké mouky
- olivový olej
- máslo
- sůl
Postup Hroznový chlebokoláč
Postup přípravy receptu
-
Hrozienka dame do pohara so sladkym vinom napucat. Suche kvasnice dame do trosky vlazneho mlieka s lyzickou cukru aktivovat, ked sa nic nedeje, po 5 minutach vyhodime a pouzijeme ine.
Do misky dame preosiatu muku (u nas sa tazko zhana polohruba), aktivovane kvasnice, mlieko, stipku soli a 2/3 cukru. Vymiesame cesto, ked treba, pridame trochu vody, alebo muky.
Zlahka vymastime misku olivovym olejom a vlozime z cesta spravenu gulu, zakryjeme foliou na teplom mieste a nechame kysnut cca 1-1,5 hodiny, pokial sa cesto nezdvojnasobi. Na pomucenej doske cesto zrazime dolu a rozdelime na dve polky. Ja som pouzil formu 23 cm.
Z polky som vytvaroval disk, ktory som vlozil na spodok formy a poukladal polku cerstveho hrozna a polku scedenych hrozienok (kto chce, zlahka pocukruje praskovym cukrom).
Navrch hrozna som polozil druhu polku naformovaneho cesta a poukladal hrozno a hrozienka, pocukroval. Zakryl a nechal kysnut este 1 hodinu. Na vrch pokrajal male kusky masla a dal piect do predohriatej rury cca 180°C na cca 45 minut.