Hřibová omáčka se zeleninou a ztraceným vejcem

Recepty, Omáčky

Suroviny

350 ml hrnek sušených hřibů
4 větší brambory
1 mrkev
1 cibule
1 silnější plátek celeru
2 bobkové listy
4 kuličky nového koření
2 lžíce másla
3 lžíce hladké mouky
mletý pepř
sůl
sladká smetana podle potřeby
hladkolistá petržel
Dále:
mikrotenový sáček
vejce
¼ lžičky oleje
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Ve větším hrnci namočíme na hodinu do 600 ml studené vody sušené hřiby. Po hodině uvedeme do varu. Přidáme koření, sůl, mletý pepř a na kostičky nakrájenou zeleninu.

  2. Dále přidáme z drobně nakrájené cibule, másla a mouky do světlé barvy osmaženou zásmažku, promícháme a slabým varem, za občasného promíchání, vaříme 15 minut.

  3. Poté silným varem necháme odvařit skoro všechnu tekutinu, smetanou naředíme na námi požadovanou hustotu a necháme přejít varem. Podle potřeby dochutíme solí, na talíři posypeme nakrájenými lístky petržele a podáváme se ztraceným vejcem.

  4. Vejce připravíme následovně: Do mikrotenového sáčku kápneme olej, sáček mezi dlaněmi promneme a poté ho rozevřený vložíme do misky. Lehce osolíme, opatrně vyklepneme 1–2 vejce (podle velikosti) a nad vejci uděláme na sáčku pevný uzel. Naplněný sáček vložíme na 3 až 4 minuty do vařící vody, po uvaření sáček rozstřihneme a hotová vejce opatrně přemístíme do talíře.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!