Hřibová omáčka se zeleninou a ztraceným vejcem
Recepty, OmáčkySuroviny
- 350 ml hrnek sušených hřibů
- 4 větší brambory
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 1 silnější plátek celeru
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 2 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- mletý pepř
- sůl
- sladká smetana podle potřeby
- hladkolistá petržel
- Dále:
- mikrotenový sáček
- vejce
- ¼ lžičky oleje
- sůl
Postup Hřibová omáčka se zeleninou a ztraceným vejcem
Postup přípravy receptu
-
Ve větším hrnci namočíme na hodinu do 600 ml studené vody sušené hřiby. Po hodině uvedeme do varu. Přidáme koření, sůl, mletý pepř a na kostičky nakrájenou zeleninu.
Dále přidáme z drobně nakrájené cibule, másla a mouky do světlé barvy osmaženou zásmažku, promícháme a slabým varem, za občasného promíchání, vaříme 15 minut.
Poté silným varem necháme odvařit skoro všechnu tekutinu, smetanou naředíme na námi požadovanou hustotu a necháme přejít varem. Podle potřeby dochutíme solí, na talíři posypeme nakrájenými lístky petržele a podáváme se ztraceným vejcem.
Vejce připravíme následovně: Do mikrotenového sáčku kápneme olej, sáček mezi dlaněmi promneme a poté ho rozevřený vložíme do misky. Lehce osolíme, opatrně vyklepneme 1–2 vejce (podle velikosti) a nad vejci uděláme na sáčku pevný uzel. Naplněný sáček vložíme na 3 až 4 minuty do vařící vody, po uvaření sáček rozstřihneme a hotová vejce opatrně přemístíme do talíře.