Fazolovo-řepová kaše

Recepty, Luštěniny

Suroviny

500 g fazolí (bílých, červených...)
2 středně velké červené řepy
2 polévkové lžíce olivového oleje
1 menší cibule
1 menší mrkev
kousek celeru
sůl
pepř
citronová šťáva
zelená petrželka
čerstvý strouhaný křen

Postup přípravy receptu

  1. Předem namočené fazole uvaříme doměkka (Já luštěniny vařím v PH. Odpadá tak jednak zápach z vaření, jednak nemusím mít strach, že se vyvaří voda). Měkké fazole scedíme, vodu zatím uchováme.

  2. Celou, neoloupanou řepu také uvaříme, nejlépe v páře.

  3. V kastrolu rozehřejeme olej a osmahneme na něm na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev a celer. Mírně podlijeme vodou z fazolí a chvíli zakryté dusíme doměkka. Přidáme fazole, oloupanou a na kousky nakrájenou řepu a tyčovým mixérem rozmixujeme na jemnou kaši. Hustotu případně doladíme vodou z fazolí. Kaši osolíme, opepříme a ochutíme citronovou šťávou. Podáváme s ohřátou uzeninou, vařeným vejcem nebo volským okem, porce na talíři ozdobíme petrželkou a posypeme čerstvě nastrouhaným křenem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!