Fazolovo-řepová kaše
Recepty, LuštěninySuroviny
- 500 g fazolí (bílých, červených...)
- 2 středně velké červené řepy
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 menší cibule
- 1 menší mrkev
- kousek celeru
- sůl
- pepř
- citronová šťáva
- zelená petrželka
- čerstvý strouhaný křen
Postup Fazolovo-řepová kaše
Postup přípravy receptu
-
Předem namočené fazole uvaříme doměkka (Já luštěniny vařím v PH. Odpadá tak jednak zápach z vaření, jednak nemusím mít strach, že se vyvaří voda). Měkké fazole scedíme, vodu zatím uchováme.
Celou, neoloupanou řepu také uvaříme, nejlépe v páře.
V kastrolu rozehřejeme olej a osmahneme na něm na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev a celer. Mírně podlijeme vodou z fazolí a chvíli zakryté dusíme doměkka. Přidáme fazole, oloupanou a na kousky nakrájenou řepu a tyčovým mixérem rozmixujeme na jemnou kaši. Hustotu případně doladíme vodou z fazolí. Kaši osolíme, opepříme a ochutíme citronovou šťávou. Podáváme s ohřátou uzeninou, vařeným vejcem nebo volským okem, porce na talíři ozdobíme petrželkou a posypeme čerstvě nastrouhaným křenem.