Farářská polévka / zeleninová s vaječnými nočky
Recepty, PolévkySuroviny
- 220 g míchané čerstvé zeleniny
- 1 lžíce másla
- 1 l vývaru
- sůl
- pepř mletý
- zeleninová nať dle chuti
- Na nočky:
- 35 g másla
- 30 g hladké mouky
- 2 vejce (menší)
- sůl a koření dle chuti
Postup Farářská polévka / zeleninová s vaječnými nočky
Postup přípravy receptu
-
Na másle osmažíme mix očištěné, na kousky pokrájené zeleniny. Výběr je na naší chuti, od kořenové zeleniny, přes kousek brokolice či květáku, pórek, kapustičky, řapíkatý celer...
Po osmažení zeleniny přilijeme vývar, dle chuti osolíme a opepříme a přivedeme k varu. Kdo chce, může přidat i jemně nasekaný česnek.
Během smažení zeleniny připravíme nočky: na rozpuštěném másle osmažíme jíšku lehce dorůžova, do ní dle chuti můžeme přidat jemně drcený kmín, pepř, papriku, bylinky... Do osmažené jíšky vmícháme vajíčka, osolíme a necháme srazit na menší nočky. Pokud máme nočky velké, nevadí, snadno je přepůlíme nebo rozčtvrtíme lžící.
Nočky vsypeme do polévky, kterou jsme přivedli k varu a povaříme do změknutí zeleniny. Dle chuti dosolíme nebo opepříme, přidáme čerstvě nasekanou nebo sušenou petrželovou či celerovou nať, případně dolijeme vývar dle potřeby a můžeme podávat.