Drobenkový, smetanou polévaný koláč s tvarohem a jablíčky

Recepty, Moučníky

Suroviny

Drobenka:
300 g polohrubé mouky
100 g cukru krupice
125 g rozpuštěného másla
1 vejce
1/2 prášku do pečiva
1 vanilkový cukr
kůra z 1 citrónu
Náplň:
2 tvarohy
šťáva z půlky citónu
1 vanilkový cukr
4 lžíce moučkového cukru
1 žloutek
(1 bílek)
1 pudinkový prášek (vanilkový nebo citrónový)
1 lžíce oleje
5 lžic mléka
Navrch:
3 jablka
půlka skořicového cukru
asi 1 dcl smetany ke šlehání

Postup přípravy receptu

  1. Ze surovin na těsto si uděláme drobenku a asi 2/3 jí namačkáme do velké koláčové formy. Prsty vymačkáme i okraje.

  2. Na náplň smícháme tvaroh s cukry, citrónovou šťávou, žloutkem, mlékem, olejem a pudinkovým práškem. Nakonec lehce vmícháme ušlehaný sníh z bílku. Náplň rovnoměrně naneseme na těsto, poklademe plátky jablek a posypeme je skořicovým cukrem.Navrch rozdrobíme zbytek drobenky, aby byl celý povrch koláče pokrytý.

  3. Dáme péct na 170 stupňů do předehřáté trouby a po deseti minutách povrch koláče polijeme smetanou a necháme péct, asi půl hodiny, dozlatova.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!