Drobenkový, smetanou polévaný koláč s tvarohem a jablíčky
Recepty, MoučníkySuroviny
- Drobenka:
- 300 g polohrubé mouky
- 100 g cukru krupice
- 125 g rozpuštěného másla
- 1 vejce
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- kůra z 1 citrónu
- Náplň:
- 2 tvarohy
- šťáva z půlky citónu
- 1 vanilkový cukr
- 4 lžíce moučkového cukru
- 1 žloutek
- (1 bílek)
- 1 pudinkový prášek (vanilkový nebo citrónový)
- 1 lžíce oleje
- 5 lžic mléka
- Navrch:
- 3 jablka
- půlka skořicového cukru
- asi 1 dcl smetany ke šlehání
Postup Drobenkový, smetanou polévaný koláč s tvarohem a jablíčky
Postup přípravy receptu
-
Ze surovin na těsto si uděláme drobenku a asi 2/3 jí namačkáme do velké koláčové formy. Prsty vymačkáme i okraje.
Na náplň smícháme tvaroh s cukry, citrónovou šťávou, žloutkem, mlékem, olejem a pudinkovým práškem. Nakonec lehce vmícháme ušlehaný sníh z bílku. Náplň rovnoměrně naneseme na těsto, poklademe plátky jablek a posypeme je skořicovým cukrem.Navrch rozdrobíme zbytek drobenky, aby byl celý povrch koláče pokrytý.
Dáme péct na 170 stupňů do předehřáté trouby a po deseti minutách povrch koláče polijeme smetanou a necháme péct, asi půl hodiny, dozlatova.