Domažlický bacán – přílohová bramborová placka

Recepty, Přílohy

Suroviny

¼ litru mléka
1 vejce
170 g hladké mouky
10 g kvasnic
1 kávová lžička krystalového cukru (nebo 2x nabrat mezi prsty)
1 čajová lžička soli
100 g syrových oloupaných brambor nastrouhaných na jemno (asi 2 středně velké)
kulatá forma na pečení o průměru 28 cm, chcete-li bacán vyšší, použijte formu menšího průměru
sádlo na vymazání formy
strouhanku na vysypání formy

Postup přípravy receptu

  1. Mléko ohřejeme (nesmí být horké). Část, asi 1 dl, přelijeme do mísy, ve které budeme těsto připravovat. Do mléka rozdrobíme kvasnice a přidáme cukr. Přikryjeme a necháme asi 10 minut kynout. Pak kvasnice v mléce důkladně rozmícháme.

  2. Přilijeme zbytek mléka a přidáme vejce. Metličkou nebo ručním elektrickým šlehačem vše začneme šlehat. Mouku promícháme se solí a po lžících jí přidáváme do těsta za stálého šlehání. Ušlehané těsto přikryjeme utěrkou a v teple necháme 20 minut kynout.

  3. Nyní připravíme formu, kterou vymažeme sádlem a vysypeme strouhankou. Z nastrouhaných brambor vymačkáme vodu a přidáme je do částečně vykynutého těsta. Důkladně je vmícháme do těsta a necháme kynout ještě dalších 20 minut.

  4. Mezi tím troubu předehřejeme na 190 °C. Těsto vlijeme do připravené formy a dáme péct do vyhřátí trouby. Po 35 minutách z trouby vyndáme voňavou dozlatova upečenou a báječně vonící 1,5 cm vysokou placku. Bacán je skvělá příloha k salátům, čočce, houbové nebo koprové omáčce.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!