Denní chléb

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

30 g chlebový kvásek (pravidelně krmený kvásek)
150 g žitné chlebové mouky
150 g vody
- smícháme a zakryté necháme asi 12 hodin rozkvasit
Dále:
200 g vody
250 g pšeničné chlebové mouky
100 g hladké mouky
2 lžičky drceného kmínu
2 lžičky soli

Postup přípravy receptu

  1. K vykvašenému kvásku přidáme všechny ostatní suroviny a vymísíme těsto. Nechávám mísit robota, něco okolo 5-7 minut.

  2. Zakryté těsto necháme v teple kynout přibližně 1,5-2 hodiny, pak stěrkou vyškrábneme na lehce pomoučený stůl, promísíme, popřekládáme a můžeme nechat 20 minut odpočinout.

  3. Zformujeme do bochníku, lehce ho oválíme v mouce a v ošatce dáme kynout do tepla (necelé 3 hodiny – záleží na okolní teplotě, ale nedoporučuji ošatku stavět třeba na topení).

  4. Chleba pečeme v dobře rozehřáté troubě i s plechem (nebo kdo má – na dlaždicí) na 200-210°C. Asi má každý ten svůj nejvychytanější postup, my vykynutý chleba vykulíme na rovný plech s pečící fólií, ometneme mouku, vrch nařízneme, rozprašovačem na kytky ho celý orosíme a i s fólií sešoupneme z plechu rovnou do trouby na rozehřátou podložku (plech, dlaždici – u nás dlaždice).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!