Denní chléb
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 30 g chlebový kvásek (pravidelně krmený kvásek)
- 150 g žitné chlebové mouky
- 150 g vody
- - smícháme a zakryté necháme asi 12 hodin rozkvasit
- Dále:
- 200 g vody
- 250 g pšeničné chlebové mouky
- 100 g hladké mouky
- 2 lžičky drceného kmínu
- 2 lžičky soli
Postup Denní chléb
Postup přípravy receptu
-
K vykvašenému kvásku přidáme všechny ostatní suroviny a vymísíme těsto. Nechávám mísit robota, něco okolo 5-7 minut.
Zakryté těsto necháme v teple kynout přibližně 1,5-2 hodiny, pak stěrkou vyškrábneme na lehce pomoučený stůl, promísíme, popřekládáme a můžeme nechat 20 minut odpočinout.
Zformujeme do bochníku, lehce ho oválíme v mouce a v ošatce dáme kynout do tepla (necelé 3 hodiny – záleží na okolní teplotě, ale nedoporučuji ošatku stavět třeba na topení).
Chleba pečeme v dobře rozehřáté troubě i s plechem (nebo kdo má – na dlaždicí) na 200-210°C. Asi má každý ten svůj nejvychytanější postup, my vykynutý chleba vykulíme na rovný plech s pečící fólií, ometneme mouku, vrch nařízneme, rozprašovačem na kytky ho celý orosíme a i s fólií sešoupneme z plechu rovnou do trouby na rozehřátou podložku (plech, dlaždici – u nás dlaždice).