Citrónové večky
Recepty, MoučníkySuroviny
- na omládek:
- 100 ml (g) vody
- lžička sladěnky
- 130 g hladké mouky
- 20 g droždí
- Dále:
- 100 g citrónové šťávy
- 100 g změklého másla
- 1 žloutek
- 20 g sušeného mléka
- 70 g cukru
- asi 0,5 rovné lžičky soli
- 3 lžičky strouhané citrónové kůry
- 330-340 g hladké mouky
- Na potření a posyp:
- bílek
- posýpka:
- 60 g másla
- 50 g cukr krupice
- 100 g hrubé mouky
- (pokud posýpka zbyde, vydrží v lednici, ale dá se i zamrazit)
Postup Citrónové večky
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na omládek smícháme a necháme asi hodinu kynout. Pak přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto a necháme ho vykynout – během kynutí můžeme jednou nebo dvakrát přetužit (promísit).
Po vykynutí těsto propracujeme, rozdělíme na 8-10 kusů a z každého uděláme bulku, kterou necháme asi 10 minut odpočinout.
Z bulek pak vytvarujeme večky, které potřeme bílkem a oválíme v drobence. Takto upravené večky necháme na plechu nakynout (40-50 minut) a ve vyhřáté troubě upečeme.