Citrónové večky

Recepty, Moučníky

Suroviny

na omládek:
100 ml (g) vody
lžička sladěnky
130 g hladké mouky
20 g droždí
Dále:
100 g citrónové šťávy
100 g změklého másla
1 žloutek
20 g sušeného mléka
70 g cukru
asi 0,5 rovné lžičky soli
3 lžičky strouhané citrónové kůry
330-340 g hladké mouky
Na potření a posyp:
bílek
posýpka:
60 g másla
50 g cukr krupice
100 g hrubé mouky
(pokud posýpka zbyde, vydrží v lednici, ale dá se i zamrazit)

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na omládek smícháme a necháme asi hodinu kynout. Pak přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto a necháme ho vykynout – během kynutí můžeme jednou nebo dvakrát přetužit (promísit).

  2. Po vykynutí těsto propracujeme, rozdělíme na 8-10 kusů a z každého uděláme bulku, kterou necháme asi 10 minut odpočinout.

  3. Z bulek pak vytvarujeme večky, které potřeme bílkem a oválíme v drobence. Takto upravené večky necháme na plechu nakynout (40-50 minut) a ve vyhřáté troubě upečeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!