Ciabattine
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Preferment:
- 150 g vody
- 150 g semoly
- 1-2 g čerstvého droždí
- Těsto:
- 350 g hladké mouky
- 150 g vody
- +
- 2 kl soli
- 30 g vody
- 1-2 g čerstvého droždí
Postup Ciabattine
Postup přípravy receptu
-
Umícháme preferment a necháme ho 12 hodin pracovat.
K vykvašenému prefermentu přidáme vodu a hladkou mouku, promísíme a necháme 30 minut odpočinout. Pak přidáme zbytek vody se solí a ždibcem droždí a velmi dobře uhněteme těsto tak, aby se v něm droždí i sůl dobře rozptýlily.
Těsto necháme vykynout v naolejované míse asi 1-2 hodiny, během kynutí ho naolejovanou (nebo namočenou) rukou 2x popřekládáme.
Vykynuté těsto vyškrábneme na moukou posypaný stůl, pomocí stěrky ho 2-3x přeložíme - zarolujeme do jakéhosi závinu a ten nakrájíme na 8 řezů.
Každý plátek těsta položíme na semolou posypaný stůl, posypeme ho semolou i svrchu a necháme nakynout. Zatím si nahřejeme troubu i s dlaždicí a starým plechem na dně trouby na 230-240 °C.
Na plech s pečící fólií přeložíme nakynuté ciabattiny - ale obráceně - strana, kterou ležely na stole bude teď stranou horní.
I s fólií je sešoupneme na nahřátou dlaždici, do plechu na dně trouby chrstneme cca 100 ml horké vody (vytvoří se pára, pozor na opaření), troubu rychle zavřeme a ciabattiny upečeme (20-25 minut).