Chobotničky
Recepty, Pro dětiSuroviny
- 150-160 g vody
- 3 lžíce oleje
- lžička soli
- 300 g hladké mouky
- 5 g čerstvého droždí
- na dokončení před pečením:
- olivy plněné papričkou
- vejce na potření
Postup Chobotničky
Postup přípravy receptu
-
Ve vodě rozpustíme droždí, přidáme zbytek surovin a uhněteme příjemně vláčné těsto, které necháme asi 45 minut kynout.
Těsto propracujeme, rozdělíme na 4 díly a z každého uděláme podlouhlou bulku. Necháme je 10 minut odpočinout a pak každou bulku ze 2/3-3/4 rozválíme na plát.
Přeneseme na plech a dotvarujeme – nerozválený kousek bulky tvoří hlavičku budoucí chobotnice, plát rozkrájíme na 5-8 nohou“ a dáme je kousek od sebe. (Peču na fólii, těsto proto krájím kráječem na pizzu nebo stěrkou na těsto.)
Chobotničky potřeme rozšlehaným vejcem, v místě očí těsto krátkým řezem nastříhneme a do dírky vsuneme plátek olivy – oko. Necháme chvilku dokynout a upečeme (200°C/asi 15-20 minut.)