Česneková plec se žampiony
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- cca 450 g vepřové plece
- 180 g čerstvých žampionů - malých
- 30 g česneku (4-5 větších stroužků)
- 1 cibule
- 50 g uzeného špeku
- sůl
- pepř mletý
- rozmarýn nebo tymián
- vývar dle potřeby
- jíška nebo záklechtka
Postup Česneková plec se žampiony
Postup přípravy receptu
-
Na drobně pokrájeném špeku osmažíme pokrájenou cibuli dozlatova, na ní následně osmažíme na kostky či nudličky pokrájené plecko, které osolíme a opepříme. Během smažení občas maso promícháme a smažíme do zhnědnutí masa a vysmažení šťávy.
Po osmažení masa přidáme nasekaný česnek, očištěné malé žampiony (pokud máme větší, přepůlíme je nebo pokrájíme na klínky) a snítku rozmarýnu. Vše ještě krátce osmažíme, necháme rozvonět.
Maso zalijeme cca 300 ml vývaru, zaklopíme a dusíme doměkka za občasného promíchání a případného podlití dle potřeby.
Když je maso měkké, omáčku zahustíme jíškou nebo troškou záklechtky z hladké mouky a vody a necháme krátce provařit, případně dosolíme a opepříme dle potřeby.
Podáváme s brambory, rýží, noky, těstovinami...