Cereální placičky nasladko i naslano

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

Základ:
(čtvrtlitrový hrnek)
1 hrnek chia semínek (necelý)
1 hrnek špaldových vloček
1 hrnek pohankových lupínků
1 hrnek ovesných vloček
mléko podle potřeby a nasákavosti ingrediencí
2 velká vejce nebo tři střední
1 špetka soli
Nasladko do základu:
1 polévková lžíce skořice
1 lžíce třtinového cukru
3/4 hrnku rozinek
1 hrst sušených brusinek
Naslano do základu:
1 lžička vrchovatá čerstvě mletého pepře
1 hrst majoránky rozemnuté
2 lžičky papriky mleté sladké
2 lžičky koření do mletého masa
2 lžičky sójovky
2 stroužky česneku utřeného

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy nasypeme suroviny na základ a zalijeme mlékem tak, aby byly suroviny celé potopené a ještě o 2 cm více. Necháme asi 15 - 20 min. za občasného zamíchání nasáknout. Pokud se vám zdá směs moc tuhá, přikapávejte po troškách mléko. Pak vmíchejte vejce a prohnětejte hnětačem tak, aby byla směs dobře spojená. Těsto by mělo být tak akorát řídké i tuhé, aby na pánvi tak tak drželo tvar a šlo lehce rozmáznout do tvaru placičky.

  2. Pokud jste se rozhodli pro sladkou verzi, přidáme ingredience do sladkého, ještě trochu vyšleháme a tvoříme lžící placičky, 3-4 na pánev. Já smažím na obyčejném olivovém oleji, ale je jedno, jaký použijete. Usmažené placičky můžete pocukrovat moučkovým cukrem se skořicí nebo jen posypat skořicí.

  3. Slaná verze má stejný postup jako sladká. Hotové placičky se mohou posypat strouhaným sýrem s kapičkou kečupu, zkrátka, kdo má co rád. Také lze připravit jako karbanátky s brambory a zeleninovým salátem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!