Celerovo-sýrové placičky s Lučinou
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 150 g oloupaného celeru
- 100 g tvrdého sýru (Pernštějn, Gouda, Čedar...)
- 50 g šunky nebo slaniny
- 90 g Lučiny nebo žervé či Palouček
- česnek sušený nebo bylinky dle chuti
- 2 menší vejce (nebo jedno velké)
- sůl dle chuti, pozor na slanost uzeniny a sýru
- olej na smažení
- hrubá mouka nebo strouhanka na obalení
Postup Celerovo-sýrové placičky s Lučinou
Postup přípravy receptu
-
Celer nastrouháme se sýrem na jemném struhadle do mísy. Přidáme na drobno pokrájenou šunku nebo slaninu, Lučinu, vejce, trošku sušeného česneku (je jemnější než čerstvý) nebo bylinky dle chuti. Vše řádně promícháme a dle chuti případně dosolíme.
Z vytvořené středně husté hmoty tvarujeme mokrou nebo mastnou rukou kuličky velké zhruba jako pingpongový míček, který obalíme v hrubé mouce nebo strouhance, zploštíme je na placičku a vkládáme smažit do pánve s roztopeným olejem.
Smažíme z obou stran dozlatova, odkládáme okapat na ubrousek a podáváme s bramborovou kaší nebo zeleninovým salátem, dipem... Dobré jsou i za studena.