Budějická zelnice
Recepty, PolévkySuroviny
- 1/2 hlávky bílého zelí
- 1 větší cibule
- 2 zakysané smetany
- kousek másla + 3 PL máslové jíšky
- ocet na dochucení
- špetka drceného kmínu
- sůl
Postup Budějická zelnice
Postup přípravy receptu
-
Zelí nakrájíme na nudličky, cibuli na kostičky. Na másle zpěníme cibuli, přidáme nakrájené zelí, osolíme, přidáme kmín a zalijeme vodou nebo vývarem do 3/4 tak, aby se zelí dusilo spíše ve vlastní šťávě. V průběhu vaření můžeme mírně podlévat.
Když je zelí měkké, vmícháme teplé zakysané smetany (ohřejeme je tak, že do nich přidáme několik lžic horké polévky a důkladně promícháme), jinak se nám smetana srazí. Promícháme a vmícháme jíšku. Necháme projít varem cca 5 minut a dochutíme octem.