Brabantský vepřový kotlet s listovým špenátem
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 4 vepřové kotlety s kostí
- 400 g listového špenátu
- 50 ml koňaku
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 200 ml mléka
- 200 ml smetany
- 2 žloutky
- 150 g (100 + 50) tvrdého sýra
- sůl
- pepř
- špetka muškátového oříšku
- olej
- 6 nových brambor střední velikosti
Postup Brabantský vepřový kotlet s listovým špenátem
Postup přípravy receptu
-
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme nastrouhaným česnekem. Zakapeme koňakem a necháme odležet.
Mezitím připravíme sýrovou omáčku mornay. V kastrůlku rozehřejeme máslo, přisypeme mouku, prosmahneme a zalijeme mlékem a smetanou a přisypeme jemně nastrouhaný sýr (100 g). Za stálého šlehání povaříme 15-20 minut. Na závěr všleháme žloutky a dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Omáčku dáme stranou a ve slané vodě zblanšírujeme listy špenátu.
V pánvi rozpálíme olej a opečeme na něm maso z obou stran dohněda. I s výpekem přendáme do pekáčku (nejlepší je použít pánev, kterou můžeme vložit i do trouby, v tom případě nemusíme maso přendávat), poklademe špenátovými listy a každou porci přelijeme hustou omáčkou mornay. Můžeme trochu podlít vývarem, nebo přidat hoblinky másla.
Okolo masa rozložíme kousky syrových brambor - neoloupaných, ale dobře umytých - a vše vložíme do trouby, vyhřáté na 200°C. Pečeme 25-30 minut, dokud nezměknou brambory (otestujeme špízovou jehlou). Pět minut před koncem pečení posypeme porce masa zbylým strouhaným sýrem.