Bombastický dortík z roládek, ovoce a tvarohu
Recepty, MoučníkySuroviny
- 200 ml mléka
- 100 g másla
- 80 g krystalového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 100 ml vody
- 2 PL želatiny v prášku
- 400 g měkkého tvarohu
- 8 půlek meruněk nebo broskví
- Korpus:
- 2 piškotové rolády: (s ovocnou nebo jinou náplní o průměru 4 cm)
- 5 vajec
- 100 g cukru krupice
- 100 g hrubé mouky
- citron - kůra
- špetka soli
- tuk + mouka na vysypání plechu
- jahody nebo jiné ovoce
- Na ozdobení:
- 4 PL vyšlehané šlehačky
- stříbrné cukrové perličky
- ovoce meruňky nebo broskve (čerstvé nebo kompotované)
Postup Bombastický dortík z roládek, ovoce a tvarohu
Postup přípravy receptu
-
V mléce na mírném plameni rozpustíme máslo, vmícháme cukr a necháme projít varem. Odstavíme, přilijeme ve vodě nabobtnalou želatinu a vanilkový cukr. Hmotu necháme v pokojové teplotě chladnout.
Rozmixujeme 4 půlky broskví nebo meruněk a vmícháme je k chladnoucí hmotě. Nakonec do ní vmícháme i tvaroh.
Piškotové rolády rozkrájíme na cca 1 cm plátky. Formu na biskupský chlebíček vyložíme mikrotenovou folií. Na dno a boky poklademe plátky rolády, které podle potřeby můžeme překrojit i na polovinu. Část plátků rolády si necháme ještě stranou.
Na rolády nalijeme část připravené hmoty, na kterou rozdělíme meruňky (broskve) pokrájené na menší kousky. Zalijeme druhou částí hmoty. Uhladíme a navrch poklademe plátky rolád, které jsme si uschovali.
Překryjeme fólií, zatížíme a uložíme do chladu nejlépe přes noc pěkně ztuhnout. Zdobíme šlehačkou, dortovými kuličkami a kousky ovoce nebo podle fantazie. Dortík ke výborný chlazený.