Bánanovo-marakujové soufflé

Recepty, Moučníky

Suroviny

150 ml mléka
100 ml smetany
3 vejce
cukr
hladká mouka
škrob
marakuja
banány
máslo na vymazání
citron

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravte misky. Vymažte je rozpuštěným máslem a dejte je na minutku zatuhnout do ledničky. Vyndejte a natřete ještě jednou vrstvou rozpuštěného másla. Vysypte je cukrem nebo strouhanou čokoládou a budete mít ideální misky pro zdařile vzdouvající se soufflé.

  2. Připravíme si bázi – jednu z milionů mutací cukrářského krému crème patisserie. Smícháme mléko se smetanou a dáme ohřát na mírném plameni. Mezitím si žloutky vyšleháme se třemi lžícemi cukru, postupně přidáme lžíci hladké mouky a půl lžíce škrobu.

  3. Do této směsi přidáme čtvrtku našeho horkého mléka se smetanou, znovu vyšleháme dokud není směs hladká a poté přidáme zbytek mléka se smetanou.

  4. Takto vzniklou směs opět vrátíme na plotnu s rozmícháváme tak dlouho, dokud nevznikne sametově jemný a hustý krém.

  5. Rozkrojíme asi 4 marakujy, vydlabeme vnitřky a přes jemné síto propasírujeme. Do tohoto džusu přídáme dva banány, několik kapek citronu a vše rozmixujeme.

  6. Tuto směs přidáme do naší báze.

  7. Z bílků vyšleháme sníh(opět přidáme pár kapek citronu, sníh de lépe vyšlehat a má krásnou barvu).

  8. Následuje vzrušující fáze, ve které spojujeme bázi a sníh z bílků. Není to nic složitého, stačí pracovat jemně a pomalu. Čím horlivěji byste do toho bušili, tím víc bublinek ve sněhu si pozabíjíte. Nejprve do báze přidejte pár lžic sněhu a pomalu a dobře promíchejte. Teď už stačí jen směs nadávkovat do misek. Misku je možno zaplnit až po okraj, který je ale potřeba otřít do čista, aby mělo suflátko při růstu hladkou cestu.

  9. V troubě předehřáté na 200°C pečeme 8-10 minut, nebo dokud soufflé nevystoupá.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!