Bakoňská houbová polévka

Recepty, Houby

Suroviny

400 g čerstvých hub nakrájených na plátky
3 lžíce sádla
1 cibule nakrájená na drobno
1 lžička sladké mleté papriky
sůl
pepř dle chuti
1 mrkev nahrubo nastrouhaná
kousek celeru nahrubo nastrouhaného
2 lžíce hladké mouky
1 petržel nahrubo nastrouhaná
100-200 ml sladké smetany
1 l vývaru či vodu s Masoxem
petrželka
zakysaná smetana na ozdobu
Nočky:
2 lžíce hrubé mouky
1 vejce
špetka soli
(můžeme přidat špetku sody)

Postup přípravy receptu

  1. Na sádle zpěníme cibulku, přisypeme mletou papriku, houby, sůl, pepř. Orestujeme a dusíme cca 10 minut. Přidáme zeleninu, zalijeme vývarem a vaříme do měkka.

  2. Ke konci zavaříme nočky (vykrajujeme lžičkou nabo protlačíme přes síto na halušky) a uvaříme do měkka.

  3. Ve sladké smetaně rozmícháme hladkou mouku a přilijeme do polévky. Přidáme petrželku a případně dochutíme.

  4. Na talíři zdobíme lžící kysané smetany, ale není to nutné.Lze i bez.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!