Bakoňská houbová polévka
Recepty, HoubySuroviny
- 400 g čerstvých hub nakrájených na plátky
- 3 lžíce sádla
- 1 cibule nakrájená na drobno
- 1 lžička sladké mleté papriky
- sůl
- pepř dle chuti
- 1 mrkev nahrubo nastrouhaná
- kousek celeru nahrubo nastrouhaného
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 petržel nahrubo nastrouhaná
- 100-200 ml sladké smetany
- 1 l vývaru či vodu s Masoxem
- petrželka
- zakysaná smetana na ozdobu
- Nočky:
- 2 lžíce hrubé mouky
- 1 vejce
- špetka soli
- (můžeme přidat špetku sody)
Postup Bakoňská houbová polévka
Postup přípravy receptu
-
Na sádle zpěníme cibulku, přisypeme mletou papriku, houby, sůl, pepř. Orestujeme a dusíme cca 10 minut. Přidáme zeleninu, zalijeme vývarem a vaříme do měkka.
Ke konci zavaříme nočky (vykrajujeme lžičkou nabo protlačíme přes síto na halušky) a uvaříme do měkka.
Ve sladké smetaně rozmícháme hladkou mouku a přilijeme do polévky. Přidáme petrželku a případně dochutíme.
Na talíři zdobíme lžící kysané smetany, ale není to nutné.Lze i bez.