Amorův jablečný řez (koláč)
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 350 g hladké mouky
- 0,5 balíčku prášku do pečiva
- 1 vejce
- sůl - špetka
- 100 g moučkového cukru
- 150 g másla (hery)
- 2-3 lžíce mléka, je-li třeba
- Jablečná náplň:
- 1 kg jablek
- 1 lžička citronové kůry (není nutná)
- cca 120 g cukru krupice, dle sladkosti jablek
- 1-2 lžičky skořice mleté
- 5 bílků
- Vanilkový krém:
- 350 ml mléka
- 1 vanilkový pudink
- cca 60 g moučkového cukru, dle chuti
- 400 ml smetany ke šlehání 33%
Postup Amorův jablečný řez (koláč)
Postup přípravy receptu
-
Z ingrediencí na těsto vypracujeme hladké těsto, necháme ho v chladu půl hodiny proležet, pak jím pokryjeme dno a část okrajů plechu vyloženého pečícím papírem.
Nastrouhaná jablka osladíme, ochutíme a za občasného promíchání podusíme pod poklicí doměkka. Pak odstavíme, necháme vychladnout. Do vychladlých jablek vmícháme tuhý sníh z bílků. Jablečnou náplň rovnoměrně naneseme na těsto a dáme péct do předehřáté trouby na střední teplotu (170°C) do zrůžovění okrajů. Po upečení necháme vychladnout.
Z mléka a pudinku uvaříme hustý pudink, který necháme pod fólií (abychom neměli škraloup) vychladnout. Po vychladnutí pudink vyšleháme s cukrem. Smetanu vyšleháme a smícháme s pudinkem. Krémem potřeme vychladlý řez (koláč) a dáme vychladit.
Před podáváním můžeme řez (koláč) dozdobit skořicí, plátkem jablka, lístkem meduňky..., ale vůbec to není nutné.