Amorův jablečný řez (koláč)

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
350 g hladké mouky
0,5 balíčku prášku do pečiva
1 vejce
sůl - špetka
100 g moučkového cukru
150 g másla (hery)
2-3 lžíce mléka, je-li třeba
Jablečná náplň:
1 kg jablek
1 lžička citronové kůry (není nutná)
cca 120 g cukru krupice, dle sladkosti jablek
1-2 lžičky skořice mleté
5 bílků
Vanilkový krém:
350 ml mléka
1 vanilkový pudink
cca 60 g moučkového cukru, dle chuti
400 ml smetany ke šlehání 33%

Postup přípravy receptu

  1. Z ingrediencí na těsto vypracujeme hladké těsto, necháme ho v chladu půl hodiny proležet, pak jím pokryjeme dno a část okrajů plechu vyloženého pečícím papírem.

  2. Nastrouhaná jablka osladíme, ochutíme a za občasného promíchání podusíme pod poklicí doměkka. Pak odstavíme, necháme vychladnout. Do vychladlých jablek vmícháme tuhý sníh z bílků. Jablečnou náplň rovnoměrně naneseme na těsto a dáme péct do předehřáté trouby na střední teplotu (170°C) do zrůžovění okrajů. Po upečení necháme vychladnout.

  3. Z mléka a pudinku uvaříme hustý pudink, který necháme pod fólií (abychom neměli škraloup) vychladnout. Po vychladnutí pudink vyšleháme s cukrem. Smetanu vyšleháme a smícháme s pudinkem. Krémem potřeme vychladlý řez (koláč) a dáme vychladit.

  4. Před podáváním můžeme řez (koláč) dozdobit skořicí, plátkem jablka, lístkem meduňky..., ale vůbec to není nutné.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!