2X smažené hranolky

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

900 g brambor
1 l rostlinného oleje
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Brambory nakrájíme na hranolky o průřezu asi 5x5 mm a délce přibližně 5 cm. Namočíme je na 5 minut do studené vody. Potom vodu slijeme a hranolky opláchneme.

  2. Do hrnce dáme lehce osolenou vodu a počkáme, až se začne vařit. Přidáme hranolky a vaříme zhruba 3-4 minuty, než začnou měknout. Slijeme vodu a hranolky rozložíme na plech s pečicím papírem. Uložíme je minimálně na 1 hodinu nebo na noc do lednice.

  3. Rozehřejeme fritézu na 180 ° - 190 °C (pokud použijeme rendlík, měla by kostička pečiva zhnědnout do 30 vteřin). Do rozehřátého oleje dáme hranolky (nesmí jich být příliš mnoho najednou). Smažíme přibližně 3 - 4 minuty, dokud nezačnou získávat zlatavou barvu. Vyndáme je na talíř vyložený např ubrousky a necháme stéct olej.

  4. Poté dáme hranolky opět do fritézy na zmíněných 180 °- 190 °C a smažíme 3 - 5 minut, dokud nebudou mít svou typickou barvu a hlavně budou křupavé. Hotové hranolky vyndáme opět na talíř s ubrousky, osolíme a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!