Zelné šneky
Recepty, Domácí pekárnaSuroviny
- voda 200 ml
- podmáslí 80 ml
- cukr 1,5 lžičky
- sůl 3 lžičky
- olej 80 ml
- mouka hladká 300 g
- mouka celozrnná pšeničná 100 g
- grahamová mouka 50 g
- droždí čerstvé 15 g
- Náplň:
- kysané zelí
- anglická slanina
- zakysaná smetana
- Na posypání:
- sýr Eidam
Postup Zelné šneky
Postup přípravy receptu
-
Do pekárky dáme suroviny nejdříve tekuté, pak sypké a zapneme program Těsto (jen kynutí).
Těsto lze samozřejmě zadělat i klasicky-z droždí,vody a trošky mouky necháme vzejít kvásek, ten pak vlijeme do mísy k ostatním surovinám a zpracujeme me hladké a nelepivé těsto.
Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny, jednu dáme na jemně vysypaný vál, vyválíme ji na obdélník o tloušťce asi 3 mm (silnější radši ne, těsto ještě bude kynout) a radýlkem (nožem) nakrájíme stejně široké pruhy (do 5 cm). Na ně pak klademe plátky anglické slaniny, vyždímané zelí a trošku zakysanky.
Pokladené plátky zavineme, příliš neutahujeme a klademe řeznou plochou na plech s pečicím papírem. Horní stranu rozevřeme prsty jakoby do vykvetlého květu a necháme ještě chvíli kynout. Pak potřeme šneky ze všech stran lehce slanou vodou, do květu nasypeme nahrubo nastrouhaný sýr, lehce ho vtlačíme a dáme péct na 185°C na asi 20 minut (dle velikosti šneků). To samé uděláme i s druhou půlkou těsta.
Šneky podáváme nejlépe s dobře vychlazeným pivečkem.