Zelné šneky

Recepty, Domácí pekárna

Suroviny

voda 200 ml
podmáslí 80 ml
cukr 1,5 lžičky
sůl 3 lžičky
olej 80 ml
mouka hladká 300 g
mouka celozrnná pšeničná 100 g
grahamová mouka 50 g
droždí čerstvé 15 g
Náplň:
kysané zelí
anglická slanina
zakysaná smetana
Na posypání:
sýr Eidam

Postup přípravy receptu

  1. Do pekárky dáme suroviny nejdříve tekuté, pak sypké a zapneme program Těsto (jen kynutí).

  2. Těsto lze samozřejmě zadělat i klasicky-z droždí,vody a trošky mouky necháme vzejít kvásek, ten pak vlijeme do mísy k ostatním surovinám a zpracujeme me hladké a nelepivé těsto.

  3. Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny, jednu dáme na jemně vysypaný vál, vyválíme ji na obdélník o tloušťce asi 3 mm (silnější radši ne, těsto ještě bude kynout) a radýlkem (nožem) nakrájíme stejně široké pruhy (do 5 cm). Na ně pak klademe plátky anglické slaniny, vyždímané zelí a trošku zakysanky.

  4. Pokladené plátky zavineme, příliš neutahujeme a klademe řeznou plochou na plech s pečicím papírem. Horní stranu rozevřeme prsty jakoby do vykvetlého květu a necháme ještě chvíli kynout. Pak potřeme šneky ze všech stran lehce slanou vodou, do květu nasypeme nahrubo nastrouhaný sýr, lehce ho vtlačíme a dáme péct na 185°C na asi 20 minut (dle velikosti šneků). To samé uděláme i s druhou půlkou těsta.

  5. Šneky podáváme nejlépe s dobře vychlazeným pivečkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!