Zelňačka z raného zelí (kozí brada)

Recepty, Polévky

Suroviny

1/2 hlávky jarního zelí
2 větší nové brambory
kmín
sůl
200 ml smetany ke šlehání 33%
2-3 lžíce hladké mouky
několik snítek kopru
50 g anglické slaniny nebo špeku
2-3 lžíce octa

Postup přípravy receptu

  1. Nachystal jsem si větší hlávku jarního zelí a překrojil na polovinu. Půlka hlávky bude na polévku stačit. Vykrojil jsem košťál a silné části listů a pokrájel zbytek na větší kousky a snažil se, aby měly pokud možno tvar protáhlého trojúhelníka (odtud název kozí brada, která je do špičky, jako ty trojúhelníky).

  2. Pokrájené zelné listy jsem nasypal do většího polévkového hrnce, přelil vodou a ještě k nim přidal dva středně velké nové brambory, oškrábané a pokrájené na malé kostky.

  3. Do vody jsem vsypal lžičku soli a dvě lžičky kmínu a uvedl polévku do varu. Asi za 40–45 minut by mělo být zelí i brambory měkké.

  4. Přilil jsem 200 ml smetany s rozšlehanou moukou, přidal několik snítek kopru, asi 50 g na malé kostičky pokrájené slaniny opečené na pánvi, dosolil, zakápl octem, ještě chvíli povařil a odstavil.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!