Zeleninová panenka z pekáčku
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 1 vepřová panenka
- 1/2 sáčku mražená zeleninová směs na svíčkovou
- 1 kostka bezlepkového zeleninového bujónu
- 3-4 brambory
- slunečnicový olej
- voda
- Kořenící směs:
- 1 PL slunečnicového oleje
- 1 PL jablečného octa
- 1 lžička koření na kuře
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžička mletého kmínu
- 2 lžičky provensálského koření
Postup Zeleninová panenka z pekáčku
Postup přípravy receptu
-
Brambory ve slupce omyjeme a nakrájíme na čtvrtky, panenku zbavíme povrchových blanek, smícháme s kořením, kterým dokonale potřeme panenku, nakonec ji jemně pokapeme olejem. Předehřejeme si troubu na 220°C.
Do pekáče nadrobíme kostku zeleninového bujonu, na ní položíme panenku a po stranách čtvrtky brambor, které jemně osolíme. Podlijeme hrnečkem vody, přikryjeme a necháme bez dozoru péct asi 20 minut.
Poté snížíme teplotu trouby na 180°C, přisypeme na panenku a brambory mraženou zeleninou směs, podlijeme výpekem a přidáme další hrnek vody, opět přikryjeme a necháme panenku dopéct, cca 20-25 minut. Hotovou panenku poznáte, když bude uprostřed při šťouchnutí pružit a nebude už poddajná.
Po upečení maso vyndáme z trouby a necháme ještě tak pět minut odpočinout, nakrájíme na plátky a můžeme servírovat.