Zeleninová panenka z pekáčku

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1 vepřová panenka
1/2 sáčku mražená zeleninová směs na svíčkovou
1 kostka bezlepkového zeleninového bujónu
3-4 brambory
slunečnicový olej
voda
Kořenící směs:
1 PL slunečnicového oleje
1 PL jablečného octa
1 lžička koření na kuře
1 lžička sušeného česneku
1 lžička mletého kmínu
2 lžičky provensálského koření

Postup přípravy receptu

  1. Brambory ve slupce omyjeme a nakrájíme na čtvrtky, panenku zbavíme povrchových blanek, smícháme s kořením, kterým dokonale potřeme panenku, nakonec ji jemně pokapeme olejem. Předehřejeme si troubu na 220°C.

  2. Do pekáče nadrobíme kostku zeleninového bujonu, na ní položíme panenku a po stranách čtvrtky brambor, které jemně osolíme. Podlijeme hrnečkem vody, přikryjeme a necháme bez dozoru péct asi 20 minut.

  3. Poté snížíme teplotu trouby na 180°C, přisypeme na panenku a brambory mraženou zeleninou směs, podlijeme výpekem a přidáme další hrnek vody, opět přikryjeme a necháme panenku dopéct, cca 20-25 minut. Hotovou panenku poznáte, když bude uprostřed při šťouchnutí pružit a nebude už poddajná.

  4. Po upečení maso vyndáme z trouby a necháme ještě tak pět minut odpočinout, nakrájíme na plátky a můžeme servírovat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!