Zázrak z Olomouce

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

500 g hladké mouky
250 ml vlažného mléka
150 ml oleje
40 g droždí
1 lžíce cukru
náplň:
salám
sýr
uzené maso
kysané zelí
nasladko:
čokoláda
ořechy (atd...)
navrch
kmín
mák
sezamové semínko(...)

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy nasypeme mouku a uděláme důlek pro kvásek. Do důlku nalijeme vlažné mléko, nadrobíme droždí a zasypeme lžící cukru. Někdo dělá kvásek v jiné nádobě, ale já šetřím myčce práci a dělám ho takto.

  2. Asi po deseti minutách je kvásek nakynutý. Přidáme olej a zamícháme. Necháme na teplém místě kynout. Já dávám misku s těstem do větší nádoby s teplou vodou.

  3. Po vykynutí těsto rozdělíme na 4 díly a každý vyválíme do kruhu (no - do kruhu - ještě se mi to nikdy nepovedlo.

  4. Na každý díl dáme připravenou náplň (teď jsem použila miniklobásky).

  5. Zabalíme tak nějak do tvaru rohlíčků, s každým rohlíčkem ťápneme do mističky s kmínem, mákem nebo sezamovým semínkem - je to lepší, než nakonec sypat. To pak je kmín všude.

  6. Dáme na plech. Pečeme na 200 stupňů asi 20 minut - do zrůžovění.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!