Zázrak z Olomouce
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 500 g hladké mouky
- 250 ml vlažného mléka
- 150 ml oleje
- 40 g droždí
- 1 lžíce cukru
- náplň:
- salám
- sýr
- uzené maso
- kysané zelí
- nasladko:
- čokoláda
- ořechy (atd...)
- navrch
- kmín
- mák
- sezamové semínko(...)
Postup Zázrak z Olomouce
Postup přípravy receptu
-
Do mísy nasypeme mouku a uděláme důlek pro kvásek. Do důlku nalijeme vlažné mléko, nadrobíme droždí a zasypeme lžící cukru. Někdo dělá kvásek v jiné nádobě, ale já šetřím myčce práci a dělám ho takto.
Asi po deseti minutách je kvásek nakynutý. Přidáme olej a zamícháme. Necháme na teplém místě kynout. Já dávám misku s těstem do větší nádoby s teplou vodou.
Po vykynutí těsto rozdělíme na 4 díly a každý vyválíme do kruhu (no - do kruhu - ještě se mi to nikdy nepovedlo.
Na každý díl dáme připravenou náplň (teď jsem použila miniklobásky).
Zabalíme tak nějak do tvaru rohlíčků, s každým rohlíčkem ťápneme do mističky s kmínem, mákem nebo sezamovým semínkem - je to lepší, než nakonec sypat. To pak je kmín všude.
Dáme na plech. Pečeme na 200 stupňů asi 20 minut - do zrůžovění.