Zavináče od Labe
Recepty, RybySuroviny
- čerstvé ryby (bílá ryba-cejn, plotice...)
- kysané zelí
- cibule
- mletý pepř
- sůl
- Na nálev (3 l sklenice, cca 8 středních zavináčů):
- 0,5 l octa (8 %)
- 0,5 l vody
- 50 g soli
- 150 g cukru (nebo odpovídající množství sladidla)
- bobkový list
- celý pepř
- koriandr (semínko)",
Postup Zavináče od Labe
Postup přípravy receptu
-
Ryby očistit, pokud možno vyfiletovat, nebo alespoň odstranit páteř. Do vyššího hrnce dát vařit osolenou vodu, každou půlku ryby napíchnout na vidličku, smočit na okamžik do vařící vody, vyjmout.
Všechny takto upravené filety rozložit kůží dolů, osolit, opepřit, přidat hromádku kysaného zelí, pár koleček cibule. Pevně zamotat, spíchnout párátky.
Naskládat do sklenice, proložit ještě cibulí a zelím, zalít vlažným nálevem, aby byly potopené. Uložit do chladu. Za 5 dnů by měly být připravené k podávání, já jsem čekala raději 10 dnů.