Zapékaný lilek s mozzarellou a rajčaty

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

1 lžíce olivového oleje
1 velký lilek
250 g čerstvé mozzarelly
4 rajčata
hrst nastrouhaného eidamu nebo nivy
provensálské koření
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Oloupejte lilek, okraje odkrojte. Pak lilek nakrájejte na kolečka o tloušťce cca 1 cm.

  2. Ve velkém hrnci necháme vřít vodu, do které lilky vhodíme a necháme je max. na 2 minuty povařit (tím lilek změkne a urychlí nám to pečení). Vodu z hrnce vylijte a lilky nechte vychladnout, zatímco si nakrájíte na kolečka rajčata a mozzarellu.

  3. Předehřejte troubu na 180°C. Do pečící mísy o velikosti asi 20 x 20 cm nalijte olej. Naskládejte vedle sebe kolečka lilku, posypejte jemně solí. Na lilky naskládejte kolečka mozzarelly, posypejte jemně solí. Na sýr dejte vrstvu nakrájených rajčat, jemně posypejte solí, provensálským kořením a nastrouhaným eidamem (nebo nivou).

  4. Pak postup zopakujte – tj. nahoru dáte vrstvu lilků (a trochu soli), pak mozzarelly a nakonec rajčat. Zase posypejte provensálským kořením. Strčte do trouby a nechte péci cca 35 min.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!