Zapékané brambory s Hermelínem
Recepty, Bramborová jídlaSuroviny
- 1 kg brambor
- 2x Hermelín nebo Camembert
- muškátový oříšek nebo květ
- mletý pepř
- 3,5 dcl mléka
- mletý kmín
- 2 střední cibule
- 10 dkg uzeniny (nejlépe domácí uzené slaniny)
- 2 lžíce strouhanky
- sůl
- petrželová nať
Postup Zapékané brambory s Hermelínem
Postup přípravy receptu
-
Brambory uvaříme ve slupce (nerozvařit moc!), oloupeme a vychladlé nastrouháme na hrubo do mísy. Zalijeme je vlažným mlékem, okořeníme muškátovým oříškem, osolíme, opepříme a promícháme. Dáme na vymaštěný plech a v předehřáté troubě na cca 220°C zapečeme 10 minut.
Camembert nakrájíme na kousky, které pak snáze rozetřeme vidličkou, přidáme asi 1/2 lžičky mletého kmínu, pepř a pokrájenou a na tuku osmaženou cibuli (do zlatova). Touto směsí silně potřeme zapečené brambory, povrch posypeme kostičkami uzeniny a jemně prosátou strouhankou a ještě asi 10 minut zapékáme. Hotový pokrm podáváme posypaný petrželkou.